Koupaliště i ochrana proti povodním. U pardubického sídliště Dubina by mohlo vzniknout jezero

15. říjen 2019 12:10

U pardubického sídliště Dubina by v budoucnu mohlo být jezero.  Fungovalo by hlavně jako mokrý protipovodňový poldr, ale třeba i jako místo pro koupání a rekreaci. Pardubická radnice nechala už před pěti lety vypracovat projekt. Ten sice není dokončený, ale myšlenka znovu ožila.

Ten poldr nebo jezero, by mělo vzniknout na Spojilském odpadu. To je strouha, která pramení u obce Staročernsko a vede přes Dubinu, parkem na Špici, kde se vlévá do Chrudimky. Jenže v případě přívalových dešťů není Spojilský odpad schopný všechnu vodu pojmout.

Jezero by tak fungovalo hlavně jako ochrana proti povodním, tedy jako mokrý poldr, který by zachycoval srážky. Jezero by bylo nejdříve nutné vyhloubit, ale právě vytěžená zemina by mohla sloužit pro tvorbu násypů severovýchodního obchvatu.

S tématem přišlo před loňskými komunálními volbami sdružení Naše Pardubice. Lídr Filip Sedlák ale zdůraznil, že vycházeli z původního záměru radnice, jen dali projektu další rozměr: „Jde o to, aby to nemělo jenom protipovodňovou funkci, ale aby se s tím spojila i funkce rekreační. Až to bude vykopané, tak spodní voda, která tam je velice nízko pod terénem, umožní, že se tam lidi budou moct koupat.“

Proč jezero zamrzlo?

Projekt z roku 2014 radnice nedokončila kvůli pozemkům. Město totiž vlastní necelých 40 procent plochy, zbytek je soukromých vlastníků. Před 5 lety radnice zjistila, že by za výkup pozemků musela dát 60 milionů korun, což v té době neměla.

Teď je jednak možnosti pozemky ve veřejném zájmu vyvlastnit a případně získat i dotaci. Stavba poldru s funkcí jezera by měla stát asi 300 milionů.

„Zhruba šedesát až sedmdesát milionů korun za vybudování trubních vedení, hráze, takových technických prvků a zbytek, skoro čtvrt miliardy korun, je za vytěžení jezera a uložení zeminy. Buď na skládku, nebo do nějakého násypu, kde by bylo možné hlínu použít,“ přiblížila náklady náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Práce by mohly začít za rok, nebo za dva. Nejdříve je nutné dopracovat projekt, pak získat stavební povolení a navíc radnice sama jezero stavět nebude. Chce to předat buď Povodí Labe, Ředitelství silnic a dálnic, nebo jiné státní instituce.

Spustit audio

Související