Koupil za milion, tchyně prodala městu za pětinásobek. V Pardubicích padají kvůli nákupu pozemků hlavy

23. listopad 2017 22:00

Radní Pardubic ve čtvrtek odvolali čtyři členy představenstva Služeb města Pardubic. Reagovali tak na podezření, že firma stoprocentně vlastněná městem nevýhodně nakupovala pozemky.

Podle informací opoziční ODS, která čerpala z veřejných zdrojů, například katastru nemovitostí, člen představenstva Karel Hron (ANO) předloni vydražil v Černé za Bory lesní pozemky za necelý milion korun. Loni se les stal společným jměním manželů a následně je podnikatel daroval tchyni, která je brzy na to prodala za více než pět milionů korun Službám města Pardubic.

Hron v SMS zprávě ve středu sdělil, že oficiální vyjádření pošle do konce týdne. Obchod podle něj nebyl pro SmP nevýhodný, tchyně ho mohla prodat soukromému majiteli a může to dle svých slov doložit. Poradí se i s právníkem.

Z funkce v městské firmě kromě Hrona rada odvolala předsedu představenstva Vítězslava Novohradského (ČSSD), členy představenstva Jiřího Jirouta (ČSSD) a Marii Hubálkovou (Koalice pro Pardubice), kteří již v té době zasedali v orgánu společnosti. Hron pro koupi pozemků sice nehlasoval, ale údajně přítomným nesdělil všechny okolnosti.

„Pan Hron nám neřekl, že les patřil jemu, že s ním spekuloval, že patří tchyni. Tři lidé v představenstvu tvrdili, že je to solidní cena,“ uvedla ve čtvrtek mimo jiné na svoji obhajobu Hubálková.

Opusťte funkce, vyzvala ČSSD

ČSSD vyzvala Novohradského a Jirouta, aby zvážili další setrvání ve straně. Oba muži by také podle sociální demokracie měli opustit další funkce, Novohradského vyzvala, aby složil zastupitelský mandát. Zastupitelé ho ve čtvrtek také většinově odvolali z funkce městského radního.

Vedení Služeb města Pardubic čelí podezření ze spekulativního nákupu pozemků

Karel Hron zakoupil kus lesa u Černé za Bory (ilustrační foto)

Člen představenstva Služeb města Pardubic a zastupitel prvního městského obvodu za hnutí ANO Karel Hron koupil před dvěma lety pozemky za milion korun. Následně je daroval své tchyni, která je prodala Službám města za pět milionů korun.

Pardubické předsednictvo hnutí ANO ve středu navrhlo Hronovo vyloučení za závažné porušení stanov. Vyzvalo jej k rezignaci na všechny funkce, které aktuálně zastává a kam byl hnutím delegován, a k rezignaci na zastupitelský mandát, který zastává v městském obvodu Pardubice I. Navrhlo rovněž krajskému předsednictvu ANO, aby vrátilo dar 100.000 korun, který Hron poskytl v září 2016 krajské organizaci.

Nákupy nemovitostí prověří forenzní audit. Rozhodnutí rady potvrdil náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

zdroj: ČTK
Spustit audio