Kousek Skotska v Hradci Králové! Filip Huml připlouvá s Lodivadlem a fůrou dobrých nápadů

27. září 2019

V pátek 27. září 2019 byl hostem Lady Klokočníkové po 10. hodině dopolední v živém vysílání z kavárny District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové herec královéhradeckého divadla Drak Filip Huml.

Filip Huml je vášnivý sběratel. Nikoli věcí více či méně kuriózních, jimiž se pak jejich majitelé těší ve skrytu svých domovů, ale lidových písní a všech informací o hudební kultuře našich předků.

Ty pak předává svým spolupracovníkům a členům folkloristických sdružení, jichž je členem hned v několika městech.

Projekt Filipa Humla s názvem Lodivadlo

Dává mu to navíc možnost nezapomenout na profesi učitele, jímž se stal ještě před studiem u profesora Josefa Krofty.

To na něj mělo blahodárné účinky nejen v oblasti divadelní, ale Filip se tam cele zamiloval pouze do divadla a učitelskou kariéru pověsil definitivně na hřebík.

Učitelské ukazovátko sice při studiu některých inscenací (které korepetuje či dokonce režíruje) vytahuje, ale nepotřebuje jím vyvolávat hrůzu, protože jeho tvář vzbuzuje respekt sama od sebe.

Filip Huml a Pavla Kindernayová jsou pátečními hosty Lady Klokočníkové

Chceme, aby mohli lidé v Hradci Králové chodit na různé koncerty a divadélka. Aby se v Lodivadle cítili dobře.
Filip Huml, herec a autor projektu Lodivadlo

Ale tatáž tvář se v okamžiku dovede změnit a vy se díváte na obličej zrzavého rošťáka, přístupného všem lumpárničkám, které rád a ochotně se svými kolegy při vzniku inscenace vyzkouší.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

A Ladě Klokočníkové také představil svůj nový projekt s názvem Lodivadlo, který by měl obohatit a rozvířit kulturní dění v centru Hradce Králové:

Spustit audio

Související