Kouzelná hůl nordic walking. Opřete se o ni a získejte novou energii

6. únor 2018

Pohybuj se. Najdi si nějakou fyzickou aktivitu, která tě baví a po které je ti dobře. To je jedna ze zásad zdravé psychohygieny. Co třeba vyzkoušet severskou chůzi? Posílíte svaly a budete mít lepší náladu.

Obyčejná chůze jako taková je velmi zdravá a prospěšná našemu tělu, ale pokud použijete hole, zapojíte mnohem větší počet svalů v těle. Pohyb rukou vychází z ramen a chůze je celkově měkčí. „Jde se přes měkkou patu, kotník a měkké koleno. Proto také velké klouby dolních končetin nedostávají tolik zabrat, postoj je nakloněný dopředu,“ říká instruktorka Pavla Šimonová. Velmi důležité je znát dobře pravidla chůze z kopce. Tam bývají největší úskalí a nepoučení lidé si mohou ublížit.

Správná  hůl musí mít rukavičku

Chodit s holemi může každý, nejen senioři. „Třeba můj syn v devíti letech chodí s holemi a zvládá se mnou i náročnější túry. Musí mít ale správně nastavenou délku,“ říká Pavla Šimonová.

Naučte své nohy chodit a rozpohybujte i ruce. Tělo se vám za to odmění

Bosé nohy (ilustrační foto)

Lidé přestali chodit pěšky. Myslí si lékařka pro léčebnou rehabilitaci Alena Šnoplová. A to se odráží na špatném stavu pohybového ústrojí. Pacientů přibývá. Přitom stačí málo: více se hýbat a poslouchat svoje tělo.

A doplňuje ji kolega Oldřich Kutil: „Výběr nordic walkingové hole se dá poplést. Například některé řetězce prodávají trekové hole na nordic walking. A to si protiřečí. Treková hůl je těžší, má těžké madlo s poutkem, a také se hodí do těžšího terénu. Třeba na Sněžku nebo do Tater. Nordic walkingová hůl je subtilnější a má zvláštní rukavičku, kterou když upevníte na ruku, tak vám tu hůl drží a vrací zpátky do dlaně. Bez toho se hůl ani vlastně použít nedá.“ 

S chůzí může začít opravdu skoro každý. Ale ne všichni dokážou udělat ve svém životě obrat, převléknout se a vyrazit ven. Ale pokud se odhodlají a vydrží, časem se z chůze stane droga. Člověk zpevní tělo, zlepší se některé zdravotní problémy a hlavně psychika. Je známo, že díky chůzi na čerstvém vzduchu se vyplavují hormony štěstí.

Pojďte s nám chodit

Chodit se dá ve sněhu, ve tmě i v ledové vodě. To jsou další varianty nordic walking. Ale všechno se musí člověk učit od základů a postupně. Bylo by chybné hned skákat teď v únoru do ledové vody. Přijďte si o tom popovídat s instruktory nordic walkingu Pavlou Šimonovou a Oldřichem Kutilem. Pravidelné lekce pořádají v oblasti rekreačních lesů Podhůra vždy v úterý a ve čtvrtek. Jsou tam nádherné trasy a venkovní tělocvičny.

5 nejčastějších chyb při Nordic Walking

Nordic Walking

Severskou chůzi nordic walking objevuje stále více lidí. Není divu. Tato sportovní aktivita má mnoho předností. Bezpečnost, dostupnost, dá se provozovat téměř všude a v každém ročním období.

Už tuto sobotu můžete absolvovat zhruba desetikilometrovou trasu s nordic wolking holemi. „10. února jedeme v 9:24 vlakem z Chrudimi do Vrbatova Kostelce. Sraz je na nádraží ve Vrbatově Kostelci v 9:50. Můžete se tam dopravit samozřejmě odkudkoliv. Vyrazíme údolím podél říčky Žejbro. Prohlédneme si otevřený kostel Jana Křtitele v Podskale přímo pod vysokou opukovou skálou a potom budeme pokračovat do Podlažic, kde pro vás bude otevřený kostel svaté Markéty,“ lákají na zimní vycházku instruktoři chůze nordic walking.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.