Kouzlo „Zimáku“ nevyprchalo dodnes, i když už je dávno zbouraný, prohlašují brněnští pamětníci

19. leden 2022

Pozvání do Apetýtu přijal Jiří Klíma, archivář a kronikář HC Kometa Brno. Společně si připomeneme, že před 75 lety se Brno dočkalo zimního stadionu Za Lužánkami.

Zimní stadion v Brně byl slavnostně otevřen v roce 1947, tehdy ještě jako nezastřešený. „Bez pomoci dobrovolníků, kteří na stavbě odpracovali desetitisíce brigádnických hodin, by se to nikdy nepovedlo,“ popisuje vzniku budovy Jiří Klíma.

Jiří Klíma, archivář a kronikář HC Kometa Brno

Mimo sezonu tenkrát stadion sloužil jako letní kino a konaly se tam různé kulturní akce. Novinkou byl také program, který vyplňoval přestávky během sportovních utkání.

Střecha a další vylepšení dostala budova na začátku 60. let. Montovaná trubková konstrukce podle návrhu architekta Ferdinanda Lederera byla první střešní konstrukce tohoto typu na světě.

Největší slávu přinesli tomuto místu hokejisté. „Prožil jsem tam půl života, trénovali jsme tam už jako žáci. Pamatuji si paní Bendovou, která vládla místní ošetřovně, ta nás znala všechny křestními jmény,“ vzpomíná Jaromír Meixner, bývalý profesionální hokejista, který byl se svým mužstvem na zimním stadionu takřka doma. „Má to pořád své kouzlo… Když jedu kolem autobusem a slyším hlásit zastávku Zimní stadion, tak se nejde zbavit té nostalgie,“ dodává.

Začátek konce stadionu se datuje do roku 1989, kdy přešel do vlastnictví soukromých organizací. Postupně chátral, v roce 2005 ještě posloužil pro výcvik psů ze záchranných kynologických brigád. Nakonec v roce 2008 došlo k jeho demolici. O rok později na jeho místě zřídilo Brno mobilní kluziště.

Jak probíhalo slavnostní otevření stadionu a jak dopadl úvodní zápas mezi Brnem a Prahou? Jaký úraz a zážitky si ze stadionu odnesl Jaromír Meixner? To si poslechněte v záznamu Apetýtu!

Spustit audio

Související