Krajkářské slavnosti ve Vamberku nabízí výstavy, módní přehlídky, divadlo i živý rozhlasový přenos

23. červen 2022

Ve Vamberku na Rychnovsku začínají v pátek 24. června třídenní Mezinárodní krajkářské slavnosti. Návštěvníky čeká nabitý program včetně módních přehlídek Krajkářské školy Vamberk. Český rozhlas Hradec Králové připravil ze slavností, které potrvají až do neděle, v pátek dopoledne od 9:00 hodin tříhodinový přímý přenos.

V pátek je na programu například komponovaný večer věnovaný zakladatelce krajkářství na Vamberecku Magdaléně Grambové, který propojí divadelní představení, přednášku archeologa Bohumíra Dragouna a vystoupení šermířské skupiny.

Čtěte také

Po celou dobu slavností budou mít návštěvníci možnost v prostorách vambereckého muzea navštívit výstavu Emilie Paličková a pokračovatelé mapující cestu českého krajkářství od roku 1919 do roku 2022 a především vůdčí osobnosti moderní krajky Emilii Paličkové. Zájemcům bude také přístupná stálá expozice muzea věnovaná historii i současnosti krajky a nová výstava s názvem Poklady z cest krajkářky Anny Halíkové.

V kostele svatého Prokopa bude výstava k založení Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel Praha a v Krajkářské škole Vamberk nebude mezi vystavenými předměty chybět tradiční vamberecká vláčková krajka ani současné práce účastníků kurzů.

Čtěte také

Výstava Klubu šité krajky při Oblastním muzeu v Chomutově bude v prostorách vamberecké radnice. Výstava se věnuje technice šité krajky tolik typické pro oblast Krušnohoří.

Ve vamberecké knihovně bude výstava Bylo nás pět představující tvorbu Zdeny Halenkové, Elišky Matoulkové, Ludmily Moravcové, Ivy Vanžurové a Moniky Vychytilové. Výstava nazvaná Herdulky - krajkářky z Litvínova bude ve výstavní síni Městského klubu Sokolovna. Představí tvorbu litvínovských krajkářek, které v roce 2020 získaly ocenění za udržení tradic v Krušných horách Zlatý džbánek.

Čtěte také

Ve Sportovní hale Vamberk budou do 31. července k vidění vybrané soutěžní práce letošního jubilejního X. Bienále české krajky, které je soutěžní přehlídkou současné krajkářské tvorby.

Historie krajkářství na Vamberecku sahá do 17. století, kdy podorlické panství získal císařský generál Kašpar z Grambu. Jeho manželka Magdaléna Grambová pocházela z belgických Flander a zavedla mezi zdejším obyvatelstvem paličkování jako robotní povinnost. Krajkami se zdobily ženské i mužské oděvy a v 19. století se obliba takzvaných vláčkových krajek z Vamberecka rozšířila i na lidové kroje.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

autoři: Lada Klokočníková , Zdeněk Novák , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související