Krajští hygienici se přes léto zaměřují na dětské tábory. Denně je vyráží kontrolovat i kvůli covidu

20. červenec 2021 14:28

Hygienici vyrazili kontrolovat letní dětské tábory, jak to na místě vypadá třeba s ubytováním účastníků a nebo se stravou. V současné době se zaměřují ale i na kontroly spojené s koronavirem. Podrobnosti zjišťovala reportérka Michaela Vančurová. 

Na co se tedy letos zaměřují hygienici nad rámec běžných kontrol?

Čtěte také

V současně koronavirové době se hygenici navíc zaměřují zejména to, zda před vstupem na tábor měly děti společně s potvrzením o bezinfekčnosti, také doklad buď o negativním výsledku na koronavirus, nebo potvrzení o prodělání onemocnění COVID-19 a popřípadě potvrzení o očkování.

Dále hygienici kontrolují, zda organizátoři tábora delšího než týden, zajistili přetestování dětí, které dorazily pouze s negativním výsledkem antigenního testu. Hygienici také prošetřují, jestli mají osoby v izolaci samostatnou toaletu, jestli organizátoři tábora větrají prostory a zda je k dispozici dezinfekce.

Kolik zatím za prázdniny hygienici už navštívili táborů?

V Královéhradeckém kraji je to okolo 50 táborů, s tím, že hygienici vyrážejí na kontroly denně.

Čtěte také

Není prý v kapacitních možnostech navštívit úplně všechny tábory, a proto se zaměřují na ty rizikovější. Jako jsou třeba ty, kde se strava připravuje přímo na místě. Nebo se kontroloři vrací na místa, kde už v minulosti zaznamenali nějaké prohřešky.

Zaznamenali už hygienici letos nějaké potíže?

Ano, zaznamenali. V jednom případě se jednalo o přestupek ve stravování dětí, který byl řešen pokutou ve výši 500 korun.

V druhém případě byl problém s ubytováním, to se ale vyřešilo domluvou. A co se týče mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, tak tam prý zatím je vždy všechno v pořádku.

Spustit audio

Související