Krajští policisté získají peníze na prevenci. Nové centrum pomůže dětem i seniorům

19. říjen 2018 10:08

Krajské policejní ředitelství v Pardubicích dostane od hejtmanství peněžní dar na vybavení nového Preventivně informačního centra. Zastupitelé kraje schválili, že z rozpočtu uvolní 200 tisíc korun. Nedávno na centrum přitom přispěla i pardubická radnice a to částkou 150 tisíc korun. 

Policie buduje centrum proto, že zaznamenala zvyšující se poptávku od škol, seniorských center nebo i samotných občanů o různé preventivní akce. Doteď policejní preventisté pořádali hlavně přednášky pro děti přímo ve školách třeba na téma šikana nebo bezpečný pohyb po silnici.

Také pořádají semináře pro seniory, s cílem zvýšit jejich finanční gramotnost tak, aby se nenechali napálit falešnými prodejci, takzvanými šmejdy. 

Hejtman Martin Netolický z ČSSD řekl, že i pracovníci školského odboru projevili zájem o další témata. „Zejména v oblasti sebeobrany a reakce na nebezpečné situace. V minulosti jsme cvičili například problematiku střelce, který by se mohl za určitých okolností dostat do školy a provádět útok na zaměstnance, případně na studenty. A my chceme, aby žáci byli co nejvíce na tyto situace připraveni.“

Témat bude víc, chystané přednášky v novém centru mají být tematicky rozdělené podle jednotlivých cílových skupin.

Přednáška i video

Například problematika bezpečnosti silničního provozu, trestní odpovědnosti, nebezpečí virtuální komunikace, šikana nebo chování v krizových situacích. Účastníci si budou moc prohlédnout i některá pracoviště Policie ČR nebo se seznámí s používanou technikou.

Kyberšikanu zažívají nejen školáci, ale i učitelé. Nebojte se zajít do poradny

Nepodceňujte první známky šikany

Mnoho lidí si někdy prošlo šikanou ať už fyzickou, nebo psychickou. Je těžké se tomu v životě vyhnout. Jednou z podmnožin je kyberšikana, tedy šikana prostřednictvím internetu nebo telefonu, které slouží k agresivnímu a záměrnému poškození uživatele. Obě však mají jednu společnou věc, ubližovat druhým.

Výhodou centra bude i to, že školáci na vlastní oči uvidí pracoviště policistů, navíc bude vybavené  i audiovizuální technikou, takže bude možné dětem i promítat ukázky.

Protože peníze od kraje jsou určené kromě vybavení také na klimatizaci a tam budou úpravy nějakou dobu trvat, odhaduje policejní mluvčí Markéta Janovská termín otevření centra na jaro příštího roku.

Kapacita bude 30 osob na jednu přednášku a otevřeno má být každý pracovní den od 8:00 do 15:00 hodin.

Spustit audio