Královéhradecký kraj chce s dostavbou náchodské nemocnice začít co nejdřív

6. duben 2016

Královéhradecký kraj chce co nejrychleji vypsat nový tendr na dostavbu Oblastní nemocnice Náchod. Už dvakrát ho totiž zrušil. Naposledy to bylo letos. Hejtmanství otevírání obálek s nabídkami skoro dvacetkrát odložilo - firmy tehdy položily skoro tisíc doplňujících dotazů k zadávací dokumentaci. A proto se vedení kraje rozhodlo přepracovat projektovou dokumentaci.

„Revize a všechny věci, prověření celé zadávačky by měly být po 20. dubnu provedeny. My tam kontrolujeme ještě i cenu. A nejzazší termín vyhlášení považuji 9. května letošního roku," přibližuje radní královéhradeckého kraje Josef Dvořák z ČSSD základní termíny nové zakázky na dostavbu náchodské nemocnice.

Čtěte také

A dodává další: „My podle těch zákonných lhůt máme otevírání obálek 27. července. Pak si samozřejmě dáváme nějaké doby na vyhodnocení a případně uzavření smluv. A kdyby skutečně doba optimálně plynula tak v září by mohla být smlouva s dodavatelem uzavřena. Ale všechno záleží na okolnostech."

Cena stavby se v nové zakázce zvýší

Kraj totiž předtím zapomněl započítat některé náklady a tak se nyní cena zhruba o sto milionů zvedne.

Stavět se původně mělo už v roce 2012, dostavba nemocnice je přitom pro Náchod stěžejní, jak dodává jeho starosta Jan Birke z ČSSD: „Náchodská nemocnice je zaostalá co se týče rekonstrukce obecně v rámci Královéhradeckého kraje. Skutečně, v některých případech tam dochází k havarijním situacím. Já jsem velmi rád, že se sehnaly finanční prostředky aspoň na operační sály. Ale zkrátka a dobře, pacienti aby měli alespoň ten základní komfort, tak ho prostě nemají. Takže musí se to prostě udělat tak, aby byla rekonstrukce zahájena v letošním roce."

Moderní operační sály mají nyní v náchodské nemocnici

Královéhradecký kraj následně chystá i druhou etapu dostavby.

Ta už by ale měla být menší a levnější, říká radní Josef Dvořák: „Když by se zadařilo dostavět řekněme v letech 2017 až 2018 náchodskou nemocnici, tak by již v roce 2018 měla navazovat druhá etapa. To znamená do roku 2020 by mohlo být vše hotovo."

Kraj pak bude muset i řešit i otázku, kde sežene do nových pavilonů personál, protože toto je v příhraničí už teď velký nedostatek.

autor: zen
Spustit audio