Královéhradecký kraj podá rozklad proti zastavení tendru na autobusovou dopravu

5. duben 2016

Královéhradecký kraj podá právní rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten totiž na základě několika podnětů nařídil hejtmanství pozastavit tendr za 5,6 miliardy korun na provozování autobusových linek v regionu. Rozhodnutí úřadu kraj respektuje.

Antimonopolní úřad chce prověřit, jestli jsou zadávací podmínky tendru na autobusové dopravce v mezích zákona. Podle náměstka hejtmana Karla Janečka z ČSSD, který má na starosti oblast dopravy, není rozhodnutí ÚOHS dostatečně zdůvodněné.

„Rozhodnutí antimonopolního úřadu o pozastavení tendru neobsahuje podle našeho názoru věcné zdůvodnění a budeme se snažit získat informace, jaké důvody vedly úřad k tomuto rozhodnutí,“ uvedl.

„Konečný verdikt, zda tendr bude pokračovat nebo bude ze strany ÚOHS zrušen, bude znám nejpozději do 1. května,“ doplnil.

Pokud by byl tendr zrušen, mohl by kraj firmy pro zajištění autobusové dopravy od 1. ledna příštího dočasně vybrat zjednodušenou soutěží, takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. Následně by musel dopravce vybrat v novém tendru.

Královéhradecký kraj už otevírání obálek s nabídkami uchazečů jednou odložil, bylo to kvůli sporům s odbory, které proti tendru protestují dlouhodobě. Na jejich popud zakázku v únoru zkoumal právě i antimonopolní úřad, který v ní tehdy hejtmanství dovolil pokračovat.

autor: zen
Spustit audio