Královéhradecký kraj zná vítěze soutěže Čistá obec 2009

20. září 2010

Královéhradecký kraj již zná vítěze soutěže Čistá obec 2009 - tedy soutěže, která oceňuje obce, které v minulém roce nejlépe třídily odpad. V Královéhradeckém kraji třídí odpad skoro všichni. Do soutěže v třídění odpadů "Čistá obec" se zapojilo 399 obcí ze 448. A většina ne poprvé. V kategorii do 500 obyvatel si nejlépe vedla obec Česká Čermná z okresu Náchod. V kategorii 500 - 5000 obyvatel zůstalo rozdělení prvních tří příček stejné jako v roce minulém. První místo si udržel Nový Hrádek z okresu Náchod. A v kategorii nad 5 000 obyvatel je ve sběru tříděného odpadu na prvním místě - stejně jako loni - Úpice z okresu Trutnov. Na slavnostním vyhlášení soutěže byl i redaktor Jiří Fremuth. Více informací o soutěži i jejích pravidlech najdete na www.cistykraj.cz.

Novinkou letošního roku je kategorie Skokan roku. Letošním Skokanem se stala obec Dobřany, která se svými 131 obyvateli patří mezi nejmenší v Královéhradeckém kraji. V minulém roce byla 132., letos přeskočila 129 pozic a objevila se na třetím místě v kategorii do 500 obyvatel. V roce 2009 obec pořídila čtyři nové nádoby na třídění odpadů a začala odděleně sbírat sklo bílé a barevné.
Další novinkou je kategorie Absolutní vítěz - ocenění pro obec, která bez ohledu na svou velikost za rok nasbírala nejvíc tříděného odpadu v přepočtu na obyvatele. To se podařilo Úpici z okresu Trutnov. Každý její obyvatel vytřídil přes 70 kg odpadu.

Spustit audio