Křehoučké a malé sladké pokušení, to je máslové stříkané pečivo Emílie Smutné podle 50 let starého receptu

Jako perly na talířku se vyjímají malé křehké kousky máslového stříkaného pečiva slepovaného rybízovou marmeládou a přelité čokoládovou polevou. V puse se vám rozplynou jako obláček a budete chtít další. Zkuste si je upéct, podle našeho návodu se vám určitě povedou.

Postup

Ingredience
  • Na 30 kousků:
  • 280 g másla
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 300 g hladké mouky
  •  
  • Na náplň:
  • 250 g rybízové marmelády
  • 2 malé panáky rumu (podle tuhosti marmelády)
  •  
  • Na polevu:
  • 100 g hořké čokolády

Do mísy vložíme hodně změklé máslo a samostatně ho třeme vařečkou do pěny. Pak přidáme žloutky a třeme je společně s máslem 5 minut. Pak přisypeme prosátý moučkový cukr s vanilkovým cukrem a třeme dalších 5 minut, až vznikne nadýchaná pěna. Poté po lžících přidáváme prosátou hladkou mouku a vařečkou stále třeme, aby vzniklo hladké třené těsto skoro krémové konzistence.

Těsto musí být opravdu hladké, abychom jím naplnili cukrářský sáček s křížovou hubičkou. Z něj pak stříkáme na plech vyložený pečicím papírem drobné tvary ve tvaru písmene „S“.

Pečeme při teplotě 170 °C jen cca 7 minut dorůžova. Po vytažení z trouby musíme esíčka opatrně přendat na podložku, aby zchladla.

Po zchladnutí slepíme dva kousky pomocí rybízové marmelády ochucené rumem spodními částmi k sobě. Pracujeme opatrně, upečené kousky pečiva jsou křehké.

Slepené pečivo pak z poloviny přeléváme rozpuštěnou čokoládou.

Podáváme k čaji nebo kávě.

Emílie Smutná

Recept získala od své maminky. Sladké kousky máslového pečiva peče už přes 50 let. Je to podle ní už zapomenutý recept, který všichni v rodině milují, ale nikdo ho nechce dělat. Tak je to na ní.

Paní Smutná je nadšenou kuchařkou, ženou s úsměvem na rtech a milovnicí života. Tak jsme ji poznali při našem natáčení, kdy jsme ochutnali její bublaninu nebo výborný guláš, který nám připravila k obědu. Bylo nám náramně.