Krkonošská zimní střediska mají nedostatek pracovníků. Lanovku hlídá truhlář, lyže půjčuje tesař

22. leden 2022 08:45

Lidé různých profesí se na zimu změnili v pracovníky zimních středisek. Sehnat totiž kvalifikované lidi bylo a je podle provozovatelů areálů náročné. Zájemců je  málo. Podle provozovatelů areálů se mnohým za prací na hory nechce. 

Jenže pracovníci jsou potřeba a tak se u vleků, lanovek, v občerstvení nebo v lyžařských školách objevují lidé, kteří přes rok pracují v naprosto odlišných oborech. Pochopitelně sezónní zaměstnanci museli absolvovat povinná školení a kurzy.

Čtěte také

„Přes léto pracuji jako kurýr. Jsem z jižní Moravy a teď na zimu jsem ve Špindlerově Mlýně, kde pracuji jako ski patrol, lyžařská hlídka. Takže jsem přejel přes 300 kilometrů, úplně přes celou republiku, říká Zdeněk, který se právě obléknul do kompletní výstroje a usedá na skútr, aby jel zkontrolovat stav sjezdovek. „Je to něco úplně nového, obrovská změna.

Přiznává, že volného času moc nemá, ale když se nějaká příležitost naskytne, vyráží do horské přírody.

Velká změna na zimu přišla i pro pana Ivana. Ten se na hory dostal z Jičína. Roky prý pracoval v lese. „Dalo by se v lese dělat i v zimě, ale není to úplně ono. Tohle pro mne bylo ideální řešení.

Čtěte také

Motorovou pilu a sekeru tak vyměnil za nářadí a teplé oblečení. Zastává tady práci strojníka a lanovkáře. „Obsluha lanovky, pouštění a hlídání nástupů lidí.

Podle obchodního manažera špindlerovského skiareálu Adama Svačiny bylo náročné stovky sezónních zaměstnanců sehnat. Hodně lidem už se po loňské nevydaření sezóně na hory nechce.

Na některých pozicích stále lidé chybí. Aktuálně hlavně v infocentrech. „Jedeme v menším počtu pracovníků než by byl ideální stav.

Čtěte také

Do skiareálu ve Vrchlabí už se nevrátili starší pracovníci, kteří na zimu přicházeli. Podle Veroniky Bubákové-Klenzové se kádr lidí omladil a přihlásili se pracovníci různých profesí. „Jsou to hlavně živnostníci, řemeslníci, tesaři či zedníci.

„Ať už je to gastro, hotely, lyžařské školy, půjčovny, servisy, všude lidé stále chybí, říká pracovník sportovní agentury Tomáš Pražan.

Spousta lidí tak teď v Krkonoších tráví v zaměstnání podstatně víc času.

Spustit audio

Související