„Kromě vaření neumím nic. Dlažbu pokládá žena,“ přiznává šéfkuchař Punčochář

10. červenec 2019

Jídlo měl rád odmala a v mládí sbíral zkušenosti nejen doma, ale i ve světě. Dnes má vlastní restauraci a vaří tam s láskou.

„Jsem takový, že kdybych to neměl rád, tak bych to nemohl dělat. Kromě vaření neumím nic. Máme dům se zahradou a doma to máme rozdělené tak, že já vařím a moje paní třeba seká trávu nebo pokládá dlažbu,“ přiznává Jan Punčochář moderátorce Stáně Lekešové.

Jan Punčochář

V cizí i vlastní restauraci ho prý dokáže nejvíc naštvat protivný číšník. „Opakuju jim každý den, aby se na lidi usmívali. Protože tím dávají najevo, že je rádi vidí.“ Důležité prý taky je, aby lidé odcházeli z jeho restaurace sytí, ale nepřejedení. „Když je jídlo dobře připravené, nemáte v žaludku kostku. Z opravdu dobrého jídla vám není nikdy extrémně těžko.“   

Co je základem dobré omáčky? Co si myslí o české kuchyni? Užíval si místo v porotě pořadu MasterChef? Které země má rád? S jakými pocity chodí do jiných restaurací? Je hodně kritický?

autoři: Stáňa Lekešová , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.