Krtonožka je postrachem zahrádkářů. Jak zabránit jejímu řádění?

22. listopad 2022

Krtonožka obecná je druh rovnokřídlého hmyzu, který zůstává v utajení. Žije totiž skrytě pod zemí.

„Připomíná tak trochu malého štíra nebo raka. Má přední hrabavé nohy, které jsou podobné krtčím. Proto krtonožka. Někomu přijde romantická, jinému ošklivá. Na zahradě škodí,“ popisuje krtonožku pardubický zahradník František Hlubocký.

Kořeny salátu i jahod jsou pro krtonožku delikatesou

Krtonožka má domov pod zemí, kde si vyhrabává chodbičky a uchovává si tam vajíčka i larvy. Její přítomnost poznáte hned, rostliny vadnou a schnou, protože jim krtonožka ukousala kořeny. Chutnají jí kořínky jahod, miluje zeleninu, mladý salát a podobně.

„Ty své chodbičky dokáže vyvrtávat i pod povrchem v trávníku, který je v těch místech měkký, když po něm přejdete suchou nohou,“ přidává další informace František Hlubocký.

Krtonožka

Jak se zbavit krtonožky

Biologická cesta je podle zahradníka Františka Hlubockého nejúčinnější, velkým nepřáteli krtonožky jsou paradoxně krtci. Nabízí se ale otázka, co je pro zahradu lepší?

Nejen krtci s oblibou požírají dospělce i larvy krtonožek. Rád si na nich pochutná i ježek nebo ropucha. Také někteří mohutnější ptáci se silným zobákem dokážou krtonožku v zemi najít a sezobnout.

Bioochrana v podobě hlístic

V souvislosti se slimáky se v poslední době mluví o miniaturních organismech, které žijí v larvách různých škůdců.

„Hlístice zničí larvu, ale ostatním neškodí. Dají se objednat a aplikovat na zahradě i proti krtonožce. Doporučuji najít si na internetu dodavatele přímo od zdroje. Hlístice se totiž musejí skladovat ve správných podmínkách, aby byla násada čerstvá. U výrobku najdete přesný návod, jak hlístice použít. Není to složité,“ říká zahradník.

Další možností je uvařit kukuřici, nasypat do ní modré granulky proti slimákům, můžete přidat i lupen salátu pokapaný olejem. Pokud víte, kde se krtonožka pohybuje, tedy kde má chodbičky, stačí jí tento pokrm nalíčit na dané místo. Modré granulky ji zahubí.

Spustit audio