Krvácení zastavíte turniketem nebo tekutým obvazem. Připravte se na prázdninové úrazy

16. červenec 2019

V letním období vyjíždějí záchranáři nejčastěji ke zlomeninám nebo pohmožděninám mozku na dětských trampolínách. Nezřídka jsou voláni k případům utonulých dětí v zahradních bazénech. Výjimkou nejsou ani popáleniny od grilů a otevřených ohnišť.

Nejrizikovější skupinou podle záchranáře Aleše Malého jsou děti ve věku kolem tří let. Všude vlezou, všechno chtějí prozkoumat, a pokud se rodiče zrovna nedívají, může dojít k velkému maléru. Proto buďte připraveni a nenechávejte své ratolesti bez dozoru.

Riziková bazénová plachta

Pokud uvažujete o bazénu na zahradě, připravujte svoje děti už od mala. Choďte s nimi na kurzy plavání, učte je, jak se ve vodě pohybovat. „Statisticky je dokázáno, že dítě většinou dokáže pod vodou splývat do té doby, než ho rodiče najdou. Děcko, které spadne do vody, naloká si a neumí vůbec plavat, jednoduše zpanikaří. Důslední buďte i v zabezpečení bazénů. Třeba volně plovoucí plachta na hladině je to nejhorší, co může být. Když do ní děti spadnou po té, co si samy přistaví k bazénu stoličku nebo zahradní židli, snadno se zamotají a není cesty ven,“ varuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Až budete vyrážet na prázdniny, nezapomeňte na lékárničku, která by měla být vybavena nejen základními přípravky pro rychlé ošetření ran a odřenin. Pamatujte i na přípravky pro úlevu od bolesti, která se může dostavit a znepříjemnit vám nebo vašim dětem  pobyt v přírodě.

Turniket do každé lékárničky

Mezi časté život ohrožující úrazy patří tepenná krvácení. Ne vždy je šance stříkající krev zastavit z trička utrženým rukávem, nebo staženým obinadlem.

Turniket je jednoduché škrtidlo složené ze suchého zipu a utahovacího vratidla

„Ne každý má takovou sílu, aby krvácení zastavil. Proto bych doporučil do každé lékárničky přibalit turniket. Toto škrtidlo je běžně k sehnání v lékárnách. Výhodou je snadná manipulace, rychlé rozepnutí a uvolnění. Navíc je dobře skladné.“

Tekutý obvaz

Další praktickou pomůckou do lékárničky je tekutý obvaz. „Tento sprej s kolagenovými vlákny se dá použít na různé odřeniny, rány, které ještě nekrvácí, ale vytéká z nich takzvaná míza. Aplikovat ho lze i na stržený puchýř, který se po té přelepí klasickou náplastí.“ Tekutý obvaz je voděodolný, transparentní a prodyšný.  

Jak se správně zachovat, když vidíme plačící dítě zamčené v od slunce rozpáleném autě, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související