Kultura v Moravské Třebové se točí kolem zámku. Víme, co tam ještě v létě zažijete

3. srpen 2022

Renesanční perla je pro pořádání akcí výbornou volbou. Právě proto jich zámek hostí celou řadu. Celoprázdninovým svorníkem je Zámecké kulturní léto.

Každý den se zaměřuje na něco jiného. Vznikly tak Literární středy, Hudební čtvrtky, Historické soboty a Pohádkové neděle. „Třeba 11. srpna dorazí Gerald Clark z Jihoafrické republiky, 25. srpna se představí kapela hrající převzaté písně v netradičním aranžmá AcousticBox. Při Historických sobotách jsou průvodci převlečení do kostýmů. Pohádkové neděle jsou zase oblíbené hlavně u dětí,“ říká Lukáš Knoll z Kulturních služeb města Moravská Třebová.

Monkey Business, pak dožínky

Slavná česká kapela v čele s Matějem Ruppertem, Terezou Černochovou, Romanem Holým zahraje v sobotu 6. srpna od 20 hodin. „Na nádvoří zámku budou hrát poprvé. Těší se. Mají rádi neobvyklá místa. Nebylo těžké je přemluvit.“

Kapela Monkey Business

Prázdninovou tečku znovu obstará Slamák, tedy Dožínkové a pivní slavnosti. Na zámku 27. srpna budou ukázky tradičních řemesel a pohádkové divadlo. Na náměstí si užijí milovníci hudby. Vystoupí Barbora Poláková, španělští folkaři Korrontzi anebo polští Boogie Boys vyznávající rock and roll. Pozornost si zaslouží i lidové soubory a minipivovary s pivními speciály.

Slamák ale vyžaduje důkladnou přípravu. „Zase pořádáme Dožínkový workshop. Bude 25. srpna od 16 hodin na zámku. Lidé budou moci vytvářet tradiční dožínkové snopy a věnce, které ozdobí průvod na dožínkových slavnostech i celý areál. Zároveň se budou pro účastníky průvodu vyrábět čelenky,“ popisuje Knoll.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související