Kulturní echo

1. září 2014
Panorama

Slavnostní mši slouží v neděli od 10.30 biskup František Radkovský v chrámu sv. Bartoloměje v Plzni. Součástí bohoslužby bude mše C dur Korunovační Wolfganga Amadea Mozarta v provedení spojených plzeňských chrámových sborů, sólistů Národního divadla v Praze a Divadla J. K. Tyla v Plzni a orchestru I Nuovi amici. Kromě Korunovační mše zazní i Mozartovo Ave verum corpus, Chrámové sonáty a Aleluja z Exsultate jubilate

S O B O T A
Čajkovského balet Labutí jezero má v 19 hodin na programu plzeňské Velké divadlo.

V Komorním divadle se ve stejném čase pobavíte s muzikálem na motivy knihy Jaroslava Žáka Škola základ života.

Do plzeňského Dialogu jste zváni také v 19 hodin na představení spolku Žumbera Perfect Days.

V plzeńském Divadle Alfa se zejména malí diváci od 15 hodin dozvědí, Co si hračky vyprávěly.

KONCERTY

Letmý pohled do plzeňských klubů:

Blues, jazz , funky zazní na koncertě Ondřeje Konráda a Gumbo od 21 hodin v Buena Vista Clubu. Jaksi taksi hraje punk od 21 hodin v Divadle pod lampou. V House ob Blues na vás čeká kapela Palice od 21 hodin a v Merlinu Brufen

V karlovarské klubu Rotes Berlin účinkuje od 21 hodin kapela Mňága a Žďorp.

J I N É

Prohlídky plné překvapení čekají dnes večer návštěvníky Pivovarského muzea v Plzni. Cesta po muzeu za světla svící poodhalí roušku tajemství starobylého právovárečného domu a hrané scénky přiblíží návštěvníkům motivy z plzeňských pověstí. První písemná zmínka o domě, kde muzeum sídli, pochází z roku 1492. Celkem se v něm do počátku 19. století vystřídalo čtrnáct majitelů, z nichž alespoň polovina vykonávala sladovnické řemeslo. O jednom z nich bude vyprávět i jeden z příběhů.V blízkosti sladovny se návštěvníkům zjeví duch Jana Sladkého Koziny, který zde prý byl uvězněn, a alchymista z doby císaře Rudolfa II. jim možná prozradí tajemství výroby zlata.

Patrně největší model kolejiště v Česku si mohou zájemci prohlédnout ještě do 2. prosince v klubovně Klubu železničních modelářů Plzeň. Jako každoročně byl model obohacen o nové doplňky i vlaky, zmenšenou krajinou se tak prohání například model Pendolina. Model železnice se rozkládá na ploše asi 50 metrů čtverečních. Má asi 650 metrů kolejí, dvě stovky výhybek a může se v něm pohybovat až 50 vlaků. Kolejiště v Plzni je pro veřejnost přístupné ve všední dny od 15:00 do 18:00, o víkendech od 9:00 do 18:00. N E D Ě L E
Soubor Con Brio (ve složení Miloslav Čech, Jan Kudrna, Daniel Eberle ) Hraje původní písňovou tvorbu Miloslava Čecha s prvky jazz, blues, latin music od 15 hodin v kostele Všech svatých v Plzni na Roudné

DIVADLA

Už od 16 hodin na vás čeká Dalibor ve stejnojmenné opeře Bedřicha Smetany na scéně Velkého divadla v Plzni.

V Komorním divadle se na milovníky operety těší od 19 hodin Piráti z Penzance.

Divadelní přehlídka divadel severního Plzeňska Manětínská opona dnes v Manětíně končí. Posledním představením je v 16 hodin hra Ach ti ptáci. Přivezli ji hosté - členové divadelního souboru Gratis z Bolevecké návsi v Plzni.

Karlovarské děti si mohou vybrat v 15 hodin mezi pohádkou O cyhtré princezně v divadle Husovka nebo Dobrodružstvím hastrmana Tatrmana v městském divadle.

POŘADY

Alchymie lásky se jmenuje pořad z renesanční a barokní poezie alžbětínské Anglie a dobových skladeb pro sólovou loutku. Od 18 a 20 hodin se v něm v klatovském divadle představí Alfréd Strejček a Jindřich Macek.

Posezení s písničkou s oblíbenými Úterníky začíná v 15 hodin v kulturním domě v Horažďovicích.

Rozsvícením první svíce na adventním věnci bude dnes v Centru tradičních řemesel na statku Bernard v Královském Poříčí zahájen 2. ročník vánočních trhů, které budou každou neděli do 16. prosince (od 10 do 18 hodin). Připraven je staro-český vánoční jarmark s řemeslníky a jejich výrobky, v kulturním programu vystoupí místní hudebníci (Gothic Teufel, Elthin, Roháči, Bakchus, ZNZ, Corni - lesní rohy), doboví tanečníci (Ambrenau, Multa Noncent), dětské sbory (Dudáčci, Zvonek). Připravena jsou dětská představení, soutěže, povídání o vánočních zvycích a pověrách, společné zpívání koled a živý betlém se zvířátky. Novinkou je výstava betlémů.

VÝSTAVY

Hned dvěma výstavami se chebské muzeum připojilo k letošnímu cyklu kulturních akcí a sympozií Rok Albrechta z Valdštejna. Expozici Vzestup a pád "proradné šelmy" a výstavu obrazů Barokní sny Albrechta Václava Eusebia můžete v chebském muzeu shlédnout do 25. února. Tedy do výročí Valdštejnovy smrti.

Poznejte vílu Šumavu i vzácné skřítky z hor v zázračném světě Pohádkové chalupy v Mlázovech na Sušicku. Vedle pohádkových bytostí z hor tu především děti obdivují také skřítčí pilu, pohádkové muzikanty nebo vodnickou rodinu. Po návštěvě pohádkové stezky si v ateliéru každý může malovat, kreslit či modelovat. Od října do prosince je otevřeno o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin.
autoři: Eva Kačánová , Petra Hynčíková
Spustit audio

Více z pořadu