Kunvald je kolébkou Jednoty bratrské, která měla tajnou modlitebnu v dole

17. listopad 2015
Česko – země neznámá

Po Husitských válkách byly části Čech vydrancovány a vypáleny. Takovým místem byl i Kunvald v Orlických horách. A právě tam se usadili dědicové učení Petra Chelčického, kteří zde v roce 1457 založili Jednotu bratrskou. Na naučné stezce, která mapuje její stopy, najdete artefakty, jež tuto dobu připomínají.

Jedním ze zastavení je Domeček Na sboru, což byla vlastně modlitebna Českých bratří, kteří bezprostředně po vzniku Jednoty ještě nebyli pronásledováni a mohli se tak svobodně setkávat. Tyto časy však brzy skončily a Jednota bratrská začala být důsledně pronásledována.

Přesvědčení jejích stoupenců nebylo ovšem lehké potlačit, a tak se Bratři k modlitbám začali tajně scházet v dole, který byl později pojmenován Modlivý důl. Jde o malé údolí uprostřed lesů, které je označeno nenápadným kamenným pomníčkem.

Podle pověsti tam členové Jednoty bratrské vysadili růžové keře, které neměly ostny. Měly symbolizovat, že Čeští bratři jsou proti jakémukoli násilí.

Další připomínkou Jednoty bratrské v Kunvaldu je studánka Jordán, kde se měly konat křtící obřady. I k ní se cestou můžete podívat, nachází se přibližně půl kilometru od Modlivého dolu.

Bratrská lípa vyrostla ze tří prutů

Asi nejzajímavější památkou na působení Jednoty bratrské v Orlických horách je Bratrská lípa. K tomuto impozantnímu stromu dojdete podle značení z hlavní silnice vedoucí na Rokytnici v Orlických horách a budete ohromeni její velikostí.

Bratrská lípa v létě

Je dvacet metrů vysoká, obvod má kolem sedmi metrů. Je poničená jak časem, tak nepřízní počasí. Vždyť byla zasazena v roce 1457. Čeští Bratři zasadili při nuceném odchodu z vlasti tři lipové pruty jako symboly víry, naděje a lásky. Říká se, že v roce 1930 silná vichřice jeden kmen odlomila a to ten, který symbolizoval lásku. Od té doby se traduje, že láska často mezi lidmi chybí.

Blízko silnice stojí ještě pomník Jana Amose Komenského, posledního biskupa Jednoty bratrské, který však v Kunvaldu nikdy nebyl. Pomník byl vztyčen na místě posledního odpočinku bratří Jednoty bratrské, tedy na bývalém hřbitově.

autor: BAL
Spustit audio