Kuřecí čtvrtky s hlívou ústřičnou. Zázračná houba jako elixír mládí a gurmánský zážitek současně

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.

Ingredience
  • 4 kuřecí čtvrtky
  • sádlo
  • 200 ml piva
  • uzená paprika
  • hlíva ústřičná
  • 100 g anglické slaniny
  • cibule
  • česnek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému.

Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

Postup:
Kuřecí čtvrtky potřete změklým sádlem, dejte do pekáče a polijte pivem. Posypte je uzenou paprikou, solí a pepřem.
Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, totéž udělejte s česnekem a vše rovnoměrně nasypte do pekáče k masu. Pak pokrájejte slaninu na kostičky a přidejte ji také.
Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů, zakryjte alobalem, dejte do trouby a pečte asi hodinu. Za tu dobu stehna jednou otočte. Po hodině sundejte alobal a nechte ještě 15 minut dopéct, tzv. na barvu. Podávejte s dlouhozrnnou rýží.

Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka