Kuřecí maso po staročesku - recept našich prababiček
Českou kuchyni v dávné minulosti ovlivnil náš keltský a slovanský původ. Je také směsicí tradic a kultur, které se na našem území utvářely. Díky své pozici na křižovatce Evropy přejímala česká kuchyně vlivy ze severu a jihu, východu i západu a rychle se otevírala všemu novému.
Obiloviny a později luštěniny měly v minulosti základní význam ve výživě lidí. Říká se také, že polévka je grunt. V lidové staročeské kuchyni měla polévka nezastupitelné místo. Samostatnou kapitolu by mohly zaujímat různé kaše.
A maso? Jedlo se stejně jako dnes vepřové, hovězí, ryby, zvěřina a ... častěji než dnes také drůbež!
Proto se i my dnes vrátíme trochu v čase a připravíme si kuře, ale podle receptu našich předků.
Jaké suroviny budete na kuřecí maso po staročesku potřebovat:
1 cibule
50 g vlašských ořechů
100 g tuku
4 kuřecí prsa
150 g másla
30 g rozinek
sklenička švestkového kompotu
sůl
Postup přípravy:
Kuřecí maso nakrájíme přes vlákno na tenčí a menší plátky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno.
Cibuli mírně osmahneme na tuku, přidáme nakrájené kuřecí maso, pečlivě osmahneme a pak přidáme máslo. Když je maso téměř měkké přidáme opláchnuté a spařené rozinky a podélně rozčtvrcené švestky. Podle potřeby přisolíme a krátce podusíme. Kuřecí směs před podáváním posypeme sekanými jádry vlašských ořechů a odstavíme.
Příloha: Rýže.
V 15. století se začínají objevovat i první psané receptury na přípravu jídel. Celé 16. století je pak v české kuchyni považováno za období „rozmařilosti“. První dochovanou tištěnou kuchařskou knihou z tohoto období je kniha tiskaře Severina, která obsahuje 400 receptur.
Dnes můžeme českou kuchyni charakterizovat jako typickou kuchyni středoevropskou vyznačující se specificky českými prvky, jako jsou houskové a ovocné knedlíky, některé polévky a omáčky, mnohá bramborová jídla, koláče a buchty s poměrně širokým repertoárem svátečních jídel.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.