Elipsa, parabola, hyperbola. Termíny, které se nevyskytují jen v matematice

26. duben 2019

Tyto tři termíny - elipsa, hyperbola a parabola přejala geometrie z jazykovědy, a ještě přesněji - z rétoriky.

Jedná se původně o slova řecká, která používal už Aristoteles. Abychom je všechny mohli dobře vysvětlit, musíme začít od paraboly. Ač se to nezdá, v geometrickém významu jsou totiž elipsa a hyperbola odvozeny od paraboly.

Parabola

Řecké slovo parabolé se skládá ze dvou částí. Para znamená podél a druhá část bolé je odvozena od slova balein a znamená házení. Parabolé znamenalo původně něco jako hod podél něčeho, souběžný hod. Do rétoriky pak toto slovo vstoupilo jako název krátkého vyprávění, kterému česky říkáme podobenství. Je to příběh, který má ilustrovat nějakou myšlenku, i když fakticky vypráví o něčem jiném.

autor: Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.