Kvůli novým semaforům se na příjezdech do Vysokého Mýta tvoří dlouhé kolony

29. srpen 2019 08:10

Nové semafory na průtahu Vysokým Mýtem komplikují dopravu. Hlavně ve špičkách se tam tvoří dlouhé kolony ve směru od Litomyšle i od Hradce Králové. Radnice s komplikacemi počítala a chce ještě upravit intervaly zelené vlny.

Kolony bývají dlouhé někdy i na desítky minut. Na příjezdu od Hradce Králové jsou to kolony dlouhé i několik set metrů ještě před vjezdem do města. Od Litomyšle to bývá kolem autodromu až k tamnímu letišti. Od Litomyšle ale kolony nejsou nic nového, ty se tam kvůli kruhovému objezdu u čerpacích stanic tvořily i v minulosti. Radnice nicméně přiznává, že se zhoršenou průjezdností počítala.

Pomůže až D35

Semafory plynulosti dopravy ve Vysokém Mýtě rozhodně nepřidaly. Nicméně podle starosty Františka Jiraského (Nestraníci) je to dané i tím, že provoz je mnohem vyšší, než je kapacita silnice. „Silnice je na hranici kapacity. Ve špičkových dobách je daleko za hranicí svojí průjezdnosti. Hustotu dopravy vyřeší až dálnice D35,“ dodal starosta.

Čtěte také

Jenomže dálnice je zatím v nedohlednu. Podle aktuálních předpokladů by se mohlo začít stavět za čtyři roky a i kdyby to tak skutečně bylo, tak dálnice by v provozu byla ještě o další dva roky později, tedy nejdřív v roce 2025. Do té doby to vypadá, že se budou muset řidiči smířit s kolonami a nejrůznějšími komplikacemi při průjezdu Mýtem.

Zatím jsou semafory ve zkušebním provozu a všechno se dolaďuje. Úpravy intervalů proběhly už dvakrát a zřejmě ne naposledy. Aktuálně jsou semafory nastavené tak, aby preferovaly hlavní směry.

Místní to vidí jinak

Optikou obyvatel Vysokého Mýta ale situace vypadá trochu jinak. Do nedávna totiž byla ve městě jen jedna světelná křižovatka, kde se mohli lidé bezpečně a bez stresu dostat přes hlavní tah. Teď je takových míst víc. Z pohledu chodců je teď situace taky mnohem lepší. Je to i jeden z argumentů radnice, kterým semafory obhajuje. Hlavně šlo totiž o bezpečnost provozu i větší komfort pro obyvatele.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související