Kvůli přívalovým dešťům hrozí bleskové záplavy. Jak jsou na ně města připravena?

19. srpen 2015

Extrémní horka, která letos sužovala celou republiku, vystřídaly deště. To však může být problém. Přívalové deště totiž nemusí půda vsáknout, pak hrozí lokální záplavy a zvýšení hladin řek.

Pardubice za posledních dvacet let zažily povodně několikrát, největší byly v roce 1997. Od té doby město nechalo postavit protipovodňové valy na březích Labe. V roce 2007 radnice navíc nakoupila mobilní protipovodňové stěny. Ty chrání centrum především před vodou z Chrudimky.

Vzhledem k stávajícím dešťům nechal primátor Martin Charvát z hnutí ANO pro jistotu zábrany cvičně postavit: „Proběhlo cvičení výstavby mobilních systémů protipovodňových s velice uspokojivými výsledky. Já doufám, že v rámci možností bychom měli být připraveni.“


Hladina Chrudimky se zvedá
Od pondělí 17.8. hladina Chrudimky v Nemošicích stoupnula z 36 na 64 cm a průtok se zvýšil šestinásobně.

Primátor doplnil, že má neustálý přehled o situaci: „Je to pan Sigmund, který je pracovník úřadu města a je tajemníkem protipovodňové komise. Chodí mi i výstražné SMS ze všech koutů monitoringu. Následně se sejde protipovodňová komise, kde jsou příslušníci veškerých složek jak bezpečnostních, tak integrovaných záchranných systémů. Rozeběhne se systém, který jsem ještě neviděl na vlastní oči. Doufám, že to bude spíš ve formátu, že si sedneme a budeme monitorovat situaci, než aby došlo k nějakým problémům.“

Problémy s bleskovými povodněmi byly i na Králicku. „My jako město králíky nemáme až tak veliký problém, co se týče vlastně rizika povodní. Jednak jsme trochu na kopci a jednak už některá opatření udělána byla. Na Králicku se spíš řeší to, aby se tam zadržela ta voda, která teče z kopců, a nestekla najednou do Ústí nad Orlicí,“ říká starostka Králík Jana Ponocná z hnutí Naše město.

Proto byly na Králicku vybudované poldry, tedy nádrže, které jsou buď suché, nebo z části naplněné a v případě přívalových dešťů přebytečnou vodu zachytí.

Právě tímhle způsobem chce chránit část města i chrudimská radnice. Největší problém je na sídlišti Na Šancích, kde v červnu dvakrát voda zaplavila auta a vytopila sklepy. Podle posledních informací se ale teprve jedná o výkupu pozemků. Do té doby budou lokalitu hlídat při každém větším dešti hasiči.

Aktuální stav řek v kraji

Od začátku týdne se stavy na vodních tocích výrazně změnily. Stále ale zůstávají hluboko pod hranicí prvního povodňového stupně.

Čtěte také

Labe v Přelouči se zvedlo o čtyřicet centimetrů, hladina Novohradky v Luži stoupla od pondělka na pětinásobek stavu. Na suchu byl na začátku týdne horní tok Krounky, která teď dosahuje dvaceti centimetrů. Všechny řeky ale mají ještě výraznou rezervu.

autoři: kop , zen
Spustit audio