Kvůli výpadku proudu po požáru v rozvodně nastal kolaps dopravy

4. prosinec 2002

PRAHA 4. prosince - Výpadek elektrického proudu kvůli požáru rozvodny na pražském Žižkově dnes odpoledne ochromil dopravu v hlavním městě. Kolony aut se tvořily u velkých křižovatek, na kterých nefungovaly semafory. Jinak půlhodinové jízdy autem se protáhly i na dvě hodiny. Tramvaje v centru nejezdily, lidé na ně čekali marně. Během dne se dopravnímu podniku podařilo některé linky obnovit, na dalších trasách však ještě po 17:00 jezdily náhradní autobusy. Požár, který rozvodnu zachvátil krátce po poledni, způsobil i přerušení železničního provozu na Hlavním a Masarykově nádraží.

Vlaky se opět rozjely ve 13:35, bez přívodu elektrického proudu však nadále zůstala trať vedoucí přes Vítkov. Proto všechny vlaky z Hlavního nádraží do Holešovic, Libně a Vysočan musely jezdit po náhradní trase. Ta vedla přes nové železniční mosty nad Seifertovou ulicí a přes Hrabovku. V důsledku této události se mohou zpožďovat spoje. Zhruba ve 12:20 se bez proudu ocitly kvůli požáru v žižkovské rozvodně měnírny dopravního podniku Střed, Žižkov, Perštýn, Libeň a Krejcárek. Porucha rozvodny tak zastavila provoz na tramvajových linkách v rozsáhlé části centrální Prahy. Dopravní podnik začal poté přijímat opatření na obnovení provozu v daných úsecích.

Přestože pracovníci DP přepojili napájení na záložní zdroje, cestující si stěžovali na zmatek v hromadné dopravě. Záložní zdroje totiž nejsou schopny vydržet velký odběr, a proto musel dopravce většinu tramvají z centra Prahy odklonit. Porucha v dodávce elektrického proudu se podle mluvčí DP Michaely Kuchařové nijak nedotkla provozu metra, dopravce však musel uzavřít kvůli nefungujícímu osvětlení vestibul stanice metra Můstek na Václavském náměstí (samotná stanice metra je po povodních uzavřena). O ostatních změnách v dopravě podnik podle Kuchařové informoval cestující jak na zastávkách tramvají, tak i ve stanicích metra.

Před 13:00 byl obnoven provoz tramvají na Smetanově nábřeží a byla rovněž obnovena dodávka elektrického proudu pro měnírny Perštýn a Vinohrady. O půlhodinu později byl zprovozněn výjezd z vozovny Žižkov směr stanice Želivského. Ve stejnou dobu se tramvaje X-B znovu rozjely v úseku Jindřišská - Vodičkova. Po 14:00 opět fungoval úsek tramvajové trati Vinohradská - Muzeum, následně i úsek Palmovka - Ohrada. Náhradní autobusová doprava v počtu 15 autobusů tak v podvečer zůstala zavedena již jen v úseku Senovážné náměstí - Nákladové nádraží Žižkov. Provoz pravidelných tramvajových linek zůstal v centru Prahy omezen.

Spustit audio