Kvůli zákonu o střetu zájmů končí komunální politici i v Pardubickém kraji

27. listopad 2017

Pardubický kraj podpořil nesouhlas některých starostů. Těm vadí, že komunální politici , včetně těch neuvolněných, musejí nově zveřejnit  svůj majetek na internetu.

Do nové databáze tak teď musí podat přehled zhruba 35 tisíc politiků a úředníků. V Pardubickém kraji proti tomu vystoupil Svazek obcí Mikroregionu Severo-Lanškrounsko. Nově se připojilo i pardubické hejtmanství.

Zveřejnění majetku je prý návod pro zloděje

Do dotazníku pro ministerstvo spravedlnosti musí politici uvádět veškeré údaje o majetku - movitém i nemovitém a dokonce společném, třeba s rodinnými příslušníky nebo společníky ve firmě. Přitom mnoho funkcionářů na obcích je neuvolněných, pro obecní samosprávu pracují ve volném čase a berou za to odměny v řádech stokorun, nebo několika málo tisíců za měsíc.

Databáze je veřejná, každý občan nejen naší země tak může třeba zjistit, že starosta té a té obce má doma sbírku obrazů za půl milionu korun.

Databáze je veřejná, každý občan nejen naší země tak může třeba zjistit, že starosta té a té obce má doma sbírku obrazů za půl milionu korun. To je podle předsedy Mikroregionu Severo-Lanškrounsko a nezávislého starosty Dolní Čermné Petra Helekala přímý návod pro zloděje. A některým neuvolněným politikům to komplikuje život i z jiného důvodu, třeba právě v Dolní Čermné už podal demisi jeden z neuvolněných radních, který má ve své práci naopak zákaz tyto údaje zveřejňovat.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Hejtman má obavy

Podle hejtmana Martina Netolického z ČSSD můžou nastat problémy. POdle něj celá řada politiků nebude chtít obhajovat v příštích komunálních volbách svůj mandát a hrozí, že se obce ocitnou bez zastupitelstev a starosty. V té chvíli by ministerstvo vnitra muselo jmenovat správce obce.

Čtěte takéPolitici, státní zástupci i úředníci. Majetkové přiznání podá na podzim na 35 tisíc lidí

Netolický přitom sám formulář s majetkovým přiznáním odeslal na web ministerstva spravedlnosti v neděli a řekl, že je to velmi složité. Jen metodika k vyplňování má padesát stran a on, byť je právník, až po odeslání zjistil, že tam má chyby. Jenže ty už prý opravit nejdou.

Dosud se informace o průběžně získaném majetku starostů, radních a dalších shromažďovaly na obecních a městských úřadech. K nahlédnutí byly na základě žádosti. Nově jsou pro každého on-line přístupné na internetu, včetně majetku, se kterým lidé do funkce vstupovali.

Nastane vlna udávání?

Součástí veřejné databáze s majetkovými i osobními údaji komunálních politiků je i možnost podávání podnětu od občanů. To znamená, že každý občan může anonymně podat podnět k prošetření. Musí sice uvést důvod, proč mu údaje nepřijdou kompletní, ale nemusí se podepsat.

Hlavním cílem některých obcí i kraje je upozornit zákonodárce, že zákon může mít velmi negativní dopady. Jednatelka mikroregionu Lenka Bártlová řekla, že iniciativu už podepsalo 2000 starostů, tedy třetina všech z celé republiky. Požadují vyjmutí neuvolněných politiků z působnosti zákona a aby se na údaje uvolněných politiků dalo nahlížet až po podání žádosti.

Hrozí pokuta až 50 tisíc korun

Registr majetkových přiznání prosadila ted končící vláda a má podle ní zlepšit veřejnou i úřední kontrolu politiků a dalších funkcionářů.

Pro novelu zákona o střetu zájmů hlasovala i pravicová opozice. Poslanec ODS Marek Benda ale říká, že do budoucna možná bude potřeba zákon změnit. 

„Jestli tam opravdu tyto povinnosti mají být i vůči představitelům zejména malých obcích, jestli tam má být úplné majetkové přiznání a jestli je opravdu nezbytně nutné, aby existoval centrální registr,” vypočítává problematické aspekty nového zákona. 

Registr spravuje ministerstvo spravedlnosti. Za pozdě dodané, chybné nebo třeba nepravdivé oznámení hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Rozhodovat o ní ale budou i nadále úředníci v místě bydliště funkcionáře.

autor: ba
Spustit audio