Kyx Orchestra se vrací na koncertní pódia a obnoví Novou syntézu

7. červen 2021

Chrudimská formace KYX Orchestra po téměř roční pauze potěší milovníky hudby. Pro fanoušky chystá jak nové aranže, tak poctu Radimu Hladíkovi.

KYX Orchestra je svým složením big band. Soustředí se na modernější žánr, což znamená od rockových skladeb, před metal až k populární muzice. Rozhodně se nevyhýbá ani elektronice.

Historie současné kapely se začala psát v roce 2004: „Parta nadšených muzikantů měla představu, že by si zahrála i něco jiného, než swing. KYX Orchestra je band složený hlavně s absolventů hudební školy a jsou to už dospěláci. Máme několik členů, kteří jsou na konzervatořích, takže profíci? Asi už se jim tak dá říkat,“ zamýšlí se kapelník Roman Fišer.

Jak fungovala kapela v době covidu? „Zkoušky jsme neměli vůbec, nebylo to možné. Naposledy jsme hráli v srpnu 2020 v jedné chrudimské zahradní restauraci. Teď aktuálně máme za sebou tři zkoušky. První byla plná hluku, tolik hluku jsem neslyšel. Teď už si to sedá a už to zase swinguje,“ říká Roman Fišer.

Trénovali v covidové pauze hráči poctivě? „Máme tam konzervatoristy, kteří zkoušet museli. Jinak čtrnáct dní před první zkouškou jsem nařídil, aby začali rozehrávat nátisky a rozhýbávat prsty,“ říká kapelník.

Spolupráce s Radimem Hladíkem

„Před několika lety jsme navázali spolupráci s kapelou Blue Effect Radima Hladíka, teď bychom tu spolupráci chtěli obnovit. Kapela sice už neexistuje, ale bývalí členové dali dohromady skupinu Vanua 2, ti nás oslovili, jestli bychom do toho opět šli.“

„Spolupráce na projektu Nová syntéza vznikla tak, že jsme si písničky Radima Hladíka chtěli zahrát, ale neměli jsme aranže. K použití aranží jsme potřebovali souhlas Radima Hladíka, který shodou okolností plánoval obnovit Novu syntézu s big bandem. Spolupráce tak byla na světě.“

Na fanoušky kapely tak čeká první koncert v parku Výstaviště v Mladé Boleslavi, který proběhne 25. června. Pak KYX Orchestra zahraje i v Pardubickém kraji. „14. srpna zahrajeme na festivalu v Proseči a 27. srpna v Jimramově je takový komorní festiválek, kde bude naše staronová premiéra projektu Nová Syntéza,“ říká Roman Fišer.

Spustit audio

Související