Ladíme se na jaro! Veselá kytice už se dá uvázat z toho, co nabídne zahrada

7. duben 2022

Narcisky, brslen, šalvěj, mahonie, plnokvětá čemeřice. To jsou rostliny, které už teď v dubnu krásně kvetou na českých zahradách.

S floristou Petrem Kopáčem jsme uvázali velikonočně laděnou kytici, která září žlutými, fialovými a zelenými barvami.

„Právě teď krásně kvetou keře mahonie, a žlutý květ vypadá ve vazbě nádherně. Pryšec, brslen a šalvěj přinášejí do kytice různé odstíny zelené a plnokvětá čemeřice oživí vazbu svou fialovou barvou. Mimochodem světlá fialková barva letos frčí nejen ve floristice. Takovou barvu získáte, když si uděláte koktejl z borůvek a mléka,“ usmívá se florista Petr Kopáč.

Vkusná váza ze zavařovací sklenice 

Pokud si vytvoříte nebo dostanete veselou jarní kytici, můžete si k ní vyrobit i vkusnou vázu, která ke kytici padne jako ulitá. Stačí na to jen pár věcí.

Připravte si kvalitní disperzní lepidlo a kousek juty nebo přírodní konopný provázek. Vnější část sklenice potřete lepidlem a omotejte kouskem juty nebo konopným provázkem. Pokud máte rádi kudrlinky, můžete přidat i krajku.

„Pokud chcete vyloženě velikonoční vázy, rozdrťte skořápky z vajíček na jemno a sklenici potřenou lepidlem doslova poválejte ve skořápkách. Na další sklenici můžete použít čočku, červenou čočku nebo pšenici. A najednou máte celý sortiment váz, které ozdobí parapet nebo vyniknou na dlouhém stole,“ radí florista Petr Kopáč.

Jak si vytvořit vítací jarní věnec na dveře? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související