Lampy na fotobuňku, stožáry pod rentgenem. V Chrudimi chystají světelnou revoluci

10. březen 2022 08:10

Méně svítit a víc šetřit. To je cesta, kterou se teď chce vydat chrudimská radnice. Razantní zvýšení ceny elektřiny nejspíš vyvolá zásadní změny. Město chce hledat způsob, jak ušetřit, a přitom neponořit ulice do tmy.

Sazby elektřiny se pro Chrudim proti loňsku zvedly na trojnásobek. A pro technické služby, které veřejné osvětlení zajišťují, to okamžitě znamenalo výpadek několika milionů korun. Lamp je totiž v Chrudimi tři tisíce a většina používá klasické výbojky. Celkový účet za elektřinu, kterou světla spotřebují, teď v nových cenách vychází asi na deset milionů korun ročně.

Rentgen a lampy s pohybovým čidlem

První krok bude kompletní pasport osvětlení. Město si nechá lampy prověřit, změřit místa, kde se svítí příliš, a bylo by možné světlo zredukovat. Dále dokument bude řešit stav lamp, budou tam navržené oblasti, kde by byla vhodná výměna za úspornější LED svítidla. A zároveň s tím už začalo rentgenování stožárů.

„Teď se snažíme rentgenovat jednotlivé sloupy, aby třeba při větru nedošlo k jejich pádu. První výsledky těch rentgenů by měly být zhruba za měsíc. Jsem sám zvědav, co z toho vyjde a kolik procent těch sloupů bude špatných,“ vysvětluje netradiční metodu starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Prostě jen zhasnout ale v Chrudimi nemůžou. Jsou místa, kde se svítit musí a to pořád. Typicky hlavní silniční tahy nebo velké křižovatky. Radnice ale mluví o redukci v některých okrajových částech. Jako příklad uvádí cyklostezku do Medlešic, kde by se osvětlení mohlo spínat pohybem a nemuselo by se svítit celou noc. Musí ale začít postupná obnova lamp, protože některé úseky jsou staré čtyřicet let a dožívají.

Spustit audio

Související