Lanškroun zvýší nájemné v městských bytech až o 40 procent

23. srpen 2019 15:20

Lanškroun od října po devíti letech zvýší nájemné v městských bytech až o dvě pětiny. Změna se bude lišit podle typu smlouvy, nájmy tak vzrostou o 14 až 40 procent. Oznámil to jednatel městského Bytového podniku David Jirges.

U většiny z městských bytů nebyla podle něj v nájmech za poslední roky zohledněna inflace ani růst nákladů na údržbu a opravy. Výsledkem pak bylo zvyšování rozdílu mezi výší městského a tržního nájemného. I po změně bude bydlení v městských bytech výrazně levnější než u soukromníků, kde se nájmy podle znalců pohybují od 150 do 200 korun za metr čtvereční. V městských bytech bude i po změně nejvyšší nájemné dosahovat asi 80 korun za metr.

Různé smlouvy, různé ceny

„V průběhu času byly uzavírány tři kategorie smluv – smlouvy na dobu určitou, smlouvy na dobu neurčitou bez inflační doložky a smlouvy na dobu neurčitou s inflační doložkou,“ uvedl Jirges. V každé z těchto skupin se nájmy budou měnit jinak. Lidé se smlouvou na dobu neurčitou s inflační doložkou pocítí navýšení nájmů nejméně. Nájemné vzroste pouze o inflaci, a to v průměru z nynějších 49 na 56 korun za metr čtvereční.

Městské byty v Lanškrouně

Lanškroun vlastní asi 560 bytů různých velikostí. Převažují byty o dispozici 2+1 a velikosti kolem 50 metrů čtverečních. Zájem o ně je velký. Dokládají to podle starosty Radima Vetchého losování a dražby bytů, kdy bývá na jeden byt i několik desítek zájemců.

U nájemníků, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou bez inflační doložky, lze zvýšit nájemné maximálně o 20 procent za tři roky. V této kategorii činí nyní nájemné průměrně 50 korun za metr čtvereční a nově by mělo být 59 korun. Lidem se smlouvu na dobu určitou je možno určit nájemné do výše odhadní ceny bytu za čtvereční metr, nejvýše však o 40 procent. V současnosti je průměrné nájemné u tohoto typu smluv 65 korun a nové dosáhne v průměru asi 80 korun za metr čtvereční. I když je u smluv na dobu určitou navýšení nejvýraznější, zůstává pod odhadní cenou, která činí 100 korun za metr.

Změna se bude vztahovat na bytové i nebytové prostory. Cílem je také postupně sjednotit ceny nájemného a vytvoření ceníku bytů, ve kterém bude uvedena cena za metr čtvereční. Vůbec nejlevnější možností bydlení zůstanou sociální byty, které má město například v ulici Sokolská nebo na Pivovarském náměstí. Těch se totiž zvýšení nájmů týkat nebude.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související