Larvy hmyzu jako potravina budoucnosti. Moderní chovná hala vznikla na Vysočině

16. březen 2021

Na okraji Jaroměřic nad Rokytnou stojí farma, která ve velkém produkuje larvy hmyzu. Živí se jimi hlavně zvířata v ZOO. Larvy hmyzu jsou nejen nezbytné krmivo pro mnoho druhů zvířat, ale také proteiny nabitá potravina budoucnosti. Potřebné množství nezvládne vyprodukovat pár chovatelů v domácích podmínkách. Existují proto velkochovy.

Ivan Papoušek je původem strojař, léta se věnoval sportu a v posledních letech se dal na speciální farmaření. Ve velkém chová hmyz, a je dokonce předsedou Spolku výrobců a zpracovatelů hmyzu. Sám říká, že rád přemýšlí a o hmyzu se přemýšlet musí. Dnes zasvěceně popisuje celý proces života jednotlivých druhů hmyzu, a dokáže mu vytvořit ideální podmínky. „Vzal jsem to jako výzvu, a poměrně rychle jsme se zorientovali,“ říká.

Ivan Papoušek chová hmyz v nové moderní technologií vybavené hale, která stojí na okraji Jaroměřic nad Rokytnou. „Chováme švába argentinského, potom tři druhy potemníků,“ říká s tím, že druhů je možné chovat mnohem víc, ale ne ve velkém množství. Provoz je vybavený vzduchotechnikou, která udržuje podmínky pro jednotlivé fáze vývoje hmyzu. Živí se speciálním substrátem, vodu získávají z mrkve nebo jablek.

Larvy z odebraných vajíček

Cílovým produktem jsou živé larvy hmyzu. Ty postupně rostou v dalších chovných místnostech z vajíček odebraných broukům-rodičům. V jednotlivých přepravkách jsou vidět různé fáze růstu od nejmenších larviček velikosti jemně nastrouhané mrkve, po několikacentimetrové larvy. „Postupně požírají substrát, dokud jsou v něm živiny,“ říká Ivan Papoušek. Dávku substrátu spotřebují larvy, s přihlédnutím k jejich aktuální velikosti, přibližně za dva týdny. Výsledkem je přepravka plná dospělých larev bez substrátu.

 

Chovatel hmyzu Ivan Papoušek

Larvy dodává po litrech nebo na váhu, podle zvyklostí jednotlivých států. Před dopravou je třeba larvy podchladit, hibernovat. To proto, že svým neustálým pohybem vytvářejí teplo, které by mohlo způsobit problémy. Největšími odběrateli jsou zoologické zahrady, které larvami krmí ptáky, terarijní zvířata, ale třeba i opičky.

Výživný protein

Podzim roku 2020 byl přelomovým, co se týče produkce hmyzu jako potraviny pro člověka. „Evropská agentura pro bezpečnost potravin vydala souhlasné stanovisko, že tepelně zpracovaný moučný červ je bezpečná potravina nového typu,“ říká chovatel hmyzu. V tomto případě jde především o larvy sušené a mleté. Konečný produkt je pak jako kvalitní bílkovinu možné přidávat do různých kaší, těstovin nebo tyčinek. Existuje ještě takzvaná zážitková gastronomie, kde se na různých akcích hmyz či larvy zájemcům přímo na místě tepelně upravují.

Spustit audio