Laser není jen o zkrášlování. Pomáhá i při inkontinenci nebo zánětu

15. březen 2023

Oblast pánevního dna patří k problémům, které často řeší rehabilitační zdravotníci. Mnoho žen má problémy v oblasti pánevního dna. Ve starším věku je trápí stresová inkontinence, po porodu suchost, a s tím související opakované záněty pochvy.

K posílení a ozdravení pánevního dna pomůže speciální cvičení. Účinným doplňkem může být laser se dvěma paprsky, který působí do hloubky a navozuje tvorbu kolagenu. „Jako byste nejdřív vzali brusný papír, plochu ohladili, a potom do ní vpravili výživu,“ vysvětluje MUDr. Eva Šuglová z Kliniky rázové vlny Pardubice.

Duální paprsek vrátí ženu o pár let zpátky

S věkem je tkáň řidší a ochablá. Díky duálnímu laserovému paprsku znovu zhutní, dojde ke zpružnění. Proto je laserová léčba vhodná pro ženy v době menopauzy. V té době přirozeně ubývá estrogenu, tkáně už nejsou dobře zavodněné a pružné.

MUDr. Lenka Šuglová

Řešení stresové inkontinence, to je podle doktorky Šuglové přidaná hodnota přístroje. S věkem a líným životním stylem ochabují tkáně včetně močové trubice, která nedovírá tak, jako za mlada. Pak stačí, když se žena náhle zasměje nebo povyskočí a moč unikne.

V počátečních stádiích je ideální cvičení na posílení pánevního dna. Vhodným doplňkem je laser, který v ústí močové trubice umí tkáň uvnitř vagíny zrevitalizovat. Žena se díky působení duálního paprsku může vrátit o pár let zpátky,“ říká MUDr. Eva Šuglová.

Laser ozdraví sliznici v pochvě

Laser s duálním paprskem má využití i u mladých žen, například v době po porodu. V té době může dojít k bolestivým stopám, ženy trápí vaginální suchost, která je velmi obtěžující. Ženy se potýkají s opakovanými vaginálními infekcemi, stále dokola se přeléčují a nemohou se dostat z bludného kruhu.

Laser umí obnovit sliznici v oblasti vaginy a utvořit nové podmínky, sliznice se ozdraví. Ale pozor! Žena musí přijít na vaginální rejuvenaci v době, kdy je zánět zaléčený gynekologem.

Jak přesně působí povrchový laser CO2 s druhým paprskem, který zasahuje do hloubky? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související