Láska prochází žaludkem! Vysíláme z festivalu kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec

28. březen 2019

Další březnový přímý přenos jsme připravili na čtvrtek 28. března, kdy se v královéhradeckém Aldisu koná 24. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění a 14. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s mezinárodní účastí Gastro Hradec Vitana cup 2019.

Během dopoledního vysílání vám moderátorky Zdena Kabourková a Jitka Slezáková představily osobnosti, které byly u úplného začátku tohoto kulinářského svátku.

Co vás na letošním Gastru čeká? XIV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, XXIV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí.

Připraven je i IV. ročník akce Chuť Itálie a středomoří, která je zaměřena na věhlasnou italskou a středomořskou gastronomii v podobě ochutnávek delikates, pokrmů, vína, koktejlů, kávy a těstoviny připravené na ohni s vodkou ve velkém kole sýru grana padano.

Zajemci se mohu také zúčastnit barmanského edukativního workshopu, odborných prezentací s ochutnávkami nebo prezentace o historii využití česneku v kuchyni i lidovém léčitelství.

Zleva: Jitka Slezáková, Jaroslav Runštuk a Zdena Kabourková na festivalu gastro Hradec 2019

Odpoledne pak proběhne soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku Chuť Česka. Ochutnává a hodnotí veřejnost.

V programu nechybí vystoupení našich předních, mediálně známých, odborníků. Určitě je na co se těšit, přijďte si zasoutěžit.

Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa. Dívky přivezly stříbrnou a bronzovou medaili. Tímto úspěchem škola rozšířila celkový počet medailí ze světových soutěží na 16.

To vše uvidí návštěvníci, kteří přijdou. A pokud to nestihnou, stačí, když si naladí Český rozhlas Hradec Králové.

Kromě toho, že jsme představili zajímavé osobnosti, nahlédli jsme také pod pokličku několika šéfkuchařům a poradili vám, jak slavnostně upravit stůl. Nechyběly ani recepty a rady, bez kterých se žádný pořad o vaření a lidech, kteří se mu věnují, určitě neobejde.

Příjemný poslech!


Zvětšit mapu

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.