Lavice středních škol se plní, nastupují silnější ročníky

29. srpen 2017

Střední školy v Pardubickém kraji se co do počtu studentů po letech propadu opět začínají plnit. Studentů mírně přibylo a v příštích letech by podle krajských úředníků měly do lavic zamířit silné ročníky, které budou vycházet ze základních škol.

Zatímco před čtyřmi lety byly střední školy zřizované krajem naplněné na 60 %, teď by to mělo být až od 10 % víc. To je pro střední školství podle krajského úřadu povzbudivá zpráva.

V hubených letech, kdy byl propad počtu studentů značný, se často mluvilo o slučování škol i snižování úvazků učitelů, aby školy byly provozuschopné. Podle kraje jsou ale teď školy stabilizované a nic takového není na pořadu dne. Faktem ale zůstává, že malý zájem je stále o některé zemědělské, gastronomické i potravinářské obory.

Čtěte také

Podle krajského úřadu by se středním školám mělo vést obecně lépe za pár let, kdy přijde vlna populačně silných ročníků. Ta se začne přelévat do gymnázií, odborných škol a učilišť ze základních škol. Počty dětí se podle demografických dat budou zvyšovat a během osmi let by do středních škol v kraji mělo docházet o pět tisíc studentů víc než teď.

Místo omezování úvazků učitelů, tak podle šéfa školského oboru Martina Kisse budou muset ředitelé hledat nové pedagogické posily.

Školy zřizují nové obory

Některé odborné školy už teď vycházejí vstříc poptávce firem a od září zavádí nové učební obory jako výrobce potravin na Gymnáziu K. V. Raise a Středním odborném učilišti, Hlinsko. Autolakýrník - učební obor na Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí, klempíř na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk a operátor skladování na Střední škole automobilní Holice. Všechny mají společné to, že je po absolventech na trhu práce velká poptávka.

Kraj bude stejně jako v minulých letech motivovat studenty prospěchovými stipendii, letos by na to měly jít asi dva miliony korun. Pomoct většímu zájmu dětí o technické profese by ale měla taky užší spolupráce firem a škol.

autor: wol
Spustit audio