Lávka pro pěší přes Labe ve Chvaleticích bude kvůli opravám čtyři měsíce zavřená

24. květen 2022 09:15

Od příštího týdne musí počítat s komplikacemi lidé, kteří využívají lávku přes Labe ve Chvaleticích. Město nechá přemostění kvůli opravám na čtyři měsíce uzavřít.  A to by mohl být v době nadcházející letní turistické sezóny problém i pro výletníky mířící třeba z Chvaletic do kladrubského hřebčína.

Podle oficiálních informací chvaletické radnice budou mít na most zakázaný vstup pěší a cyklisti od 1. června. Uzavírka přitom potrvá až do konce září, město zároveň nevyloučilo, že by mohla po dohodě s firmou skončit o pár dnů dřív. Po dobu prací tak nebude možné na lávku vstupovat ani po ní jezdit na kole. Radnice argumentuje, tím, že pokud by se lávka neopravila teď, za pár let by se musela uzavřít úplně.

Zrezavělá lávka  

100 metrů dlouhé přemostění je z 80. let minulého století, ale dlouho po revoluci se podle města o něj soukromý vlastník řádně nestaral. Teď jsou jeho některé částí jako mostovka nebo zábradlí zasažené korozí. Samotná nosná konstrukce by ale mela být v pořádku.

Čtěte také

Změna v přístupu k lávce nastala před pár lety po bezúplatném převodu přemostění do majetku města, které teď začíná lávku opravovat. Součástí je i rekonstrukce veřejného osvětlení na lávce a na přístupové cestě ve směru od železniční zastávky. Jde o zakázku za 20 milionů korun, většinu zaplatí město z dotace.

Uzavírka lávky se zřejmě nejvíc dotkne lidí z okolních obcí Selmic a Labských Chrčic, kteří lávku využívají při cestě na vlak, do práce, k lékaři nebo do školy. Dotkne se to ale taky lidí, kteří tudy chodí na procházky do přírody nebo venčit psy. V neposlední řadě pak uzavírka lávky omezí turisty mířící z Chvaletic do nedalekého kladrubského hřebčína nebo cyklisty jezdící přes lávku směrem k hlavní labské cyklostezce. Suchou nohou se z jednoho břehu na druhá dostanou až po mostech v Řečanech nebo Týnci nad Labem.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související