Léčba oxidem uhličitým patří v Lázních Bohdanči k osvědčeným. A přibyly novinky

18. duben 2018

Světloléčba, elektroléčba, vodoléčba, léčba kyslíkem i oxidem uhličitým. To všechno jsou procedury, které pomáhají zregenerovat unavený lidský organismus. Některé pomáhají více, jiné méně. Léčba oxidem uhličitým patří k těm tradičním i v Lázních Bohdanči.

„Když dáme vedle sebe léčbu oxidem uhličitým a léčbu kyslíkem, vypadá to, jak kdybychom klienty nejdřív trochu přidusili a potom je oživovali kyslíkem,“ vtipkuje primářka Léčebných lázní Bohdaneč Ljiljana Marič. Ale samozřejmě to tak není.

Léčba kyslíkem

Léčba kyslíkem se používá u pacientů s dýchacími problémy, ale je vhodná i pro ty, kteří si chtějí jen odpočinout, nabrat nové síly, zkrátka relaxovat. Kyslík se pomocí hadiček aplikuje přímo do nosu. Je to relaxační a příjemná kůra.

Léčba oxidem uhličitým

CO2 se aplikuje různými způsoby. Na západě Čech slouží jako přírodní zdroj a v tamním lázeňství ho využívají v bazénech. Plyn se drží při dně a působí tak na dolní končetiny, které prokrvuje. Koupel je vhodná hlavně pro pacienty, u kterých se nemůže příliš zatížit srdce.

„Kysličník uhličitý se dá aplikovat i za sucha nebo do podkoží. Tam se musí dát přesná dávka, díky níž se prokrví kůži nad svalstvem nebo kloubem. Používá se při poškození periferie cév, při špatném prokrvování, u neuropatií.“ vysvětluje Ljiljana Marič.

Kondukční termoterapie

Kondukční termoterapie patří mezi novinky, které se v lázeňství objevují. Jedná se o léčbu pomocí infračerveného hloubkového tepla v kombinaci s mechanickými vibracemi. To zajišťuje tzv. andulační masážní lehátko. Je to vlastně podložka na rehabilitačním lehátku, která dostává do pacienta infračervené zahřívající světlo a zároveň vibruje.

„Kondukce znamená, že se tento infračervený paprsek dostane až na kost. Teplo z paprsku působí podobně jako kysličník uhličitý. Jeho cílem je prokrvit organismus. Tato metoda ulevuje od bolesti zad, svalů a odbourává stres,“ dodává Ljiljana Marič. V Léčebných lázní Bohdaneč ji začínají používat při léčbě Parkinsonovy choroby a neuropatie.

Ljiljana Marič
Spustit audio