Ledňáčci prý nosí štěstí. Moderátor a starosta Říčan Vladimír Kořen za nimi chodí na Rokytku

18. září 2020

Vladimíra Kořena znají všichni jako publicistu a moderátora České televize. Především z populárně-naučného pořadu Zázraky přírody, ve kterém divákům přibližuje přírodní zákony. Kromě toho je ale Vladimír Kořen také starostou Říčan na Praze-východ, kde žije už přes dvacet let. Jak se do Říčan dostal, jaká místa tam má obzvlášť rád a proč se nakonec vrhl i do místní politiky, o tom si povídal s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Příroda fascinovala Vladimíra Kořena už od malička. „Prožil jsem úžasné dětství na chatě na řece Ohři, kde mě rodiče posadili na oblázkovou pláž a já jsem tam pozoroval ryby a vážky. Už tehdy jsem pochopil, že když se člověk umí dívat, vidí ty zázraky přírody všude kolem sebe,“ vzpomíná moderátor.

Protože vyrůstal v Teplicích, viděl už během dospívání, jak příroda dostává od lidí zabrat. Rok 1989 byl v této oblasti rokem ekologických demonstrací a toto téma provázelo Vladimíra Kořena po celou dobu jeho studií na gymnáziu. Už tehdy ho pozvali na rozhovor do rádia a jeho zaujal i tento svět. „Napadlo mě, že i novinář může ukazováním nepravostí něco změnit, a to mě přivedlo na žurnalistiku,“ vysvětluje moderátor.

Hodně dlouho pak pracoval ve zpravodajství České televize, a když dostal moderátorskou příležitost, vybral si jako zaměření životní prostředí a vědu. „Jednak mě to oslovovalo a navíc se tomu tehdy nikdo moc nevěnoval, protože se toho báli. Dnes je to samostatný obor žurnalistiky, kde jsou špičkoví lidé a je tam už poměrně velká konkurence,“ usmívá se Vladimír Kořen.

Do Říčan se přestěhoval před dvaceti lety. S manželkou se poznal v Praze na studiích, a protože oba pocházejí z menšího města, chtěli se z anonymního velkoměsta přesunout někam, kde se lidé navzájem znají. „Hledali jsme městečko mimo Prahu a jednou navečer jsme zastavili na říčanském náměstí. Dali jsme si večeři v tamní restauraci a cítili jsme ten klid a pohodu a najednou jsme věděli, že je to ono,“ vypráví nynější říčanský starosta.

Říčany podle něj mají opravdový genius loci. „Je to místo kousek za Prahou, které má ráz Ladova kraje. Je to takový hezký český venkov. Máte tam blízko les, ale zároveň je blízko i to velkoměsto. Takže se tam dobře žije,“ říká Vladimír Kořen. Do místního dění se chtěl zapojit spíš jako občan než politik. Aby mohl věci měnit a své obci pomáhat, stal se v roce 2010 starostou.

V Říčanech nezapomeňte na Jureček

Pokud se někdo chce vydat do Říčan na výlet, je to podle jeho slov nejlepší na kole. „Přes Kolovraty máme vybudovanou cyklostezku, které vede až do centra Ladova kraje. A právě při jízdě na kole si ten kraj a jeho krásy užijete a vychutnáte nejvíc,“ vysvětluje. Kromě toho zve i na odpočinkově gastronomický zážitek. „To místo se jmenuje Jureček. Je to veřejná plovárna s vyhlášenou restaurací. Už herec Oldřich Nový tam měl svoji kabinu.“

V Říčanech se dá zajít i na hradní zříceninu, která se nachází jen kousek od náměstí směrem k Mlýnskému rybníku. „Nedávno jsme tam dali model, aby příchozí viděli, jak ten hrad vypadal v dobách své největší slávy,“ říká starosta Vladimír Kořen.

Jeho oblíbeným místem v Říčanech je potok Rokytka. „Má tam svoji volnost, takže se tam může točit a meandrovat. Její břehy jsou rozervané a lákají ke hnízdění ledňáčky. A to mám rád nejvíc. Najít si klidné místo, odkud můžu tohohle krásného ptáčka pozorovat. Když mám trable a potřebuju splnit nějaké přání, jdu na Rokytku. Protože vím, že ledňáčci nosí štěstí,“ uzavírá Vladimír Kořen.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.