Ledový čaj zcela bez čaje! I na takový můžeme narazit v obchodě

11. září 2014

Za co vlastně platíme, když si kupujeme ledový čaj? Časopis dTest poslal do laboratoře 21 černých a zelených ledových čajů s příchutí citrónu či limetky. Téměř polovina testovaných výrobků obsahovala extrémně nízké množství čajového extraktu či dokonce vůbec žádný.

Chybějící chuť čaje výrobci dohánějí cukrem nebo umělými sladidly.

Jak nám řekl šéfredaktor dTestu, laboratoř hledala také látky, které čaj musí obsahovat. Jsou to alkaloidy kofein, theobromin a theofylin a látky ze skupiny polyfenolů. Kofein objevila laboratoř i v těch nejhorších z testovaných výrobků, ovšem ve stopové koncentraci okolo jednoho miligramu v litru (tedy stonásobně méně, než v běžném čajovém nálevu).

Kofein však lze přidat do jakéhokoli nápoje i synteticky, proto byla pro posouzení „čajovosti" klíčová přítomnost theobrominu. Ten laboratoř ve čtyřech případech nenašla vůbec, v dalších byly hodnoty jak kofeinu, tak theobrominu extrémně nízké. Nejhůře skončily v testu výrobky privátních značek obchodních řetězců (Kaufland, Spar, Tesco, Albert), a to jak v případě černých, tak i zelených ledových čajů.

Dalším tématem Radioporadny bylo testování kvality listového těsta

Šneci z listového těsta

Listová těsta se vyrábějí z hladké mouky, tuku, vody, žloutku nebo jiných emulgátorů a aromatických látek. Vyrábí se časově náročným překládáním a rozvalováním základního těsta (vodánku) spolu s tukem. Výsledkem je mnohovrstevnaté těsto, které po upečení „lístkuje", tzn. je na něm patrné pravidelné střídání horizontálně uložených vodánkových a tukových vrstev.

Jak vidíte, výroba není vůbec jednoduchá. Proto mnoho z nás raději zajde do obchodu a listové těsto si koupí. Ale ne všechna listová těsta z obchodů prošla testem kvality. Jak nám řekl šéfredaktor časopisu DTest Daniel Pavlis, tukovou složku v listových těstech zastávají výhradně rostlinné oleje - palmový, řepkový a slunečnicový. Palmový je z hlediska škodlivosti nejhorší, protože obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin, z nichž kyselina palmitová, obsažená právě v palmovém oleji, patří mezi nežádoucí.

Světová zdravotnická organizace nedoporučuje příjem více než 20 g nasycených mastných kyselin za den, což je množství, které lze snadno vyčerpat konzumací nekvalitního štrúdlu z poloviny zakoupeného chlazeného těsta (cca 250 g).

Které je lepší, z chladničky, nebo z mrazicího pultu?

Mražená těsta se vyznačují delší trvanlivostí, nižší cenou, na druhou stranu mají horší senzorické vlastnosti po upečení. Před zpracováváním mraženého těsta je zapotřebí nechat jej 1,5-2 hodiny při pokojové teplotě rozmrznout. Nejčastěji jsou balená po 400 gramech.

Chlazená listová těsta rozválená na pečicím papíře jsou nejdražší, jejich cena je v porovnání s chlazenými těsty asi o třetinu dražší. Je to cena za už připravené a vyválené těsto. Jedno balení těsta na papíře obsahuje maximálně 300 g polotovaru, chlazená těsta v kuse koupíte většinou půlkilová.

autor: jsl
Spustit audio