Legendární olomoucké Divadlo hudby se loučí symbolicky expozicí bývalého kurátora, kreslíře a šperkaře Pavla Herynka

20. leden 2019

Olomoucké Divadlo hudby čeká poslední sezona před velkou rekonstrukcí. Končí i jeho dlouhá tradice pořádání výstav. Tou poslední je symbolicky expozice bývalého kurátora - kreslíře a šperkaře Pavla Herynka. V naší reportáži uslyšíte i informace o chystané opravě divadla a plánech do budoucna. V předstihu vám můžeme prozradit, že první představení v roce 2020 by mohlo patřit herci a režisérovi Miroslavu Krobotovi.

„Pavel Herynek, to je vlastně iniciační a úplně klíčová osobnost v Divadle hudby,“ vysvětluje ředitel Divadla hudby Alexandr Jeništa volbu právě Pavla Herynka. Nechce to přiznat, ale z téhle chvíle je Jeništa trochu naměkko. „Pavel Herynek tuhle tradici coby galerijní kurátor vybudoval. Tím, že poslední výstava bude patřit jemu, tak se tím celá ta tradice důstojným způsobem završí,“ přiznává Jeništa.

Pavel Herynek bere loučení s Divadlem hudby nostalgicky. „Jsou tady kresby ze 70. a 80. let, potom zde můžou diváci vidět několik objektů z těchto let a dále jsou to šperky a ještě jsem si dovolil sem zařadit několik privátních bibliofilských tisků,“ přibližuje Herynek.

Kresby Pavla Herynka

Začínali jsme vzpomínkou na začátky Divadla hudby na přelomu 60. a 70. let minulého století. Alexandra Jeništy se tedy ptám, jak bude vypadat budoucnost této oblíbené alternativní scény.

Divadlo hudby v Olomouci by se mělo ve své obměněné podobě otevřít v sezoně 2020/21. Alexandr Jeništa je ale zatím velmi tajemný, když se ho ptám, jak bude otevření vypadat. Možná u toho bude známý herec a režisér Miroslav Krobot, který tuto scénu z dřívějších let důvěrně zná.

autor: bam
Spustit audio

Související