Legionář Antonín Jenka oslavil v Náchodě 100. narozeniny!

15. únor 2015

Antonín Jenka za války působil v odboji a patří tak mezi 970 válečných veteránů. Jako devátý z nich se dožil sta let. O tom, co během druhé světové války zažil, ale podle krajského koordinátora pro válečné veterány Jaromíra Marečka mluvit nechce: „Většinou spolu řešme politiku, vzpomínáme na jeho pracovní výsledky, protože většinu života pracoval v hronovských železárnách, ale o válce nikdy nechce hovořit“.

„Pak vždycky začal plakat, takže mi přišlo, že mu to je nepříjemný“, dodává staniční sestra náchodského Domova důchodců Lenka Kylarová.

Té pan Jenka několikrát vyprávěl o svém životě, především na dětství ale prý nemá příjemné vzpomínky: „To neměli v dětství lehké, neměli třeba ani jídlo a chodili žebrat. Říkal mi, že tak dobře, jak se má teď, se prý nikdy dřív neměl“.

Mezi gratulanty, kteří za ním přišli do Domova důchodců v Náchodě, nechyběl s mikrofonem ani náš redaktor Václav Plecháček.

Legionář Antonín Jenka oslavil v Náchodě sté narozeniny

Zatímco na své dětství a zážitky během války pan Jenka vzpomíná nerad, při zmínce o jeho práci v těžkém průmyslu okamžitě pookřeje.

„Když jsem dělal v řemesle v Hronově, to byla krása. Když jsem udělal mašinku a ona pěkně běhala, z toho jsem měl velkou radost“, říká Antonín Jenka.

Čtěte také

V náchodském Domově důchodců žije už sedmnáct let a fyzicky je na tom líp než řada mnohem mladších mužů. Podle Lenky Kylarové si dokonce někdy chodí sám nakoupit: "Má rád přírodu, chodí hodně ven, někdy dokonce i pěšky do města pro koláčky.“

A pokud se pro ně Antonín Jenka vypraví i teď, po oslavě stých narozenin, může si jich koupit víc. Vzhledem k jeho věku totiž bude mít zhruba o dva tisíc korun větší důchod.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio