Lékaři Pardubické nemocnice zvažují stávku, mají mnoho přesčasů

4. říjen 2016

Někteří lékaři z Pardubické nemocnice protestují proti množství přesčasů, které musí sloužit. Podle zákona by doktoři neměli mít víc než 416 hodin práce za rok navíc. V průměru ale už teď na začátku října odpracovali dvakrát tolik.

Odboráři varují, že takový pracovní nápor není možné dlouhodobě vydržet a přetížení lékaři mohou kvůli únavě být nebezpeční i pro samotné pacienty. Nemocnice se ale brání, že bez služeb a pohotovostí navíc nemůže zajistit nepřetržitou celodenní péči.

„Je nás málo, práce je hodně. Já mám šest služeb, 100 hodin přesčasů a třeba 200 hodin na telefonu. Devastuje vám to osobní život,“ popisuje svoje vytížení doktor Aleš Vrbatský z Pardubické nemocnice.

Zdaleka přitom není sám, kdo slouží stovky hodin přesčas. Odboráři proto zveřejnili pracovní výkazy všech doktorů na místním oddělení radiologie. V průměru každý z nich odpracuje za měsíc 150 hodin služeb navíc.

Přesčasy lékařů jsou nebezpečné i pro pacienty

Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela dlouhodobé přetěžování nemocničního personálu může vést i k tragédii. „Jsou tady statistiky z Anglie, kdy únava působí jako alkohol, tak si to dovedete představit. Jestliže někdo je 36 hodin práci, tak je jako, když vypil litr. Stupeň chybovosti, co s sebou nese přepracování, je stejné nebezpečí.“

Nemocnice se brání tím, že musí zajistit nepřetržitou 24hodinovou péči o všechny pacienty a nemá dostatek lékařů, které by mohla ve službách pravidelně střídat tak, aby nikdo nemusel brát směny navíc.

Operace. Ilustrační foto

„Samozřejmě v současné personální situaci, která panuje v celém českém zdravotnictví, to není vůbec jednoduché. Východiskem je pečlivé plánování směn a služeb na jednotlivých pracovištích. Naše společnost také dlouhodobě podniká kroky k posílení týmu zdravotníků,“ říká mluvčí Pardubické nemocnice Dušan Korel.

Personálu je nedostatek

Zařízení se snaží najít nové lidi, ale absolventů je všude nedostatek. Zrušení přesčasů navíc není možné bez rozsáhlejší reformy nemocničního zdravotnictví. Lékaři totiž často mají hlavní pracovní úvazek, kde vykazují svoje služby, a vedle něj dohodu o pracovní činnosti, která pokrývá pohotovosti.

Přesčasů na pohotovosti je hodně a tvoří tak často i polovinu příjmů lékařů. Doktorka Hana Černá si proto myslí, že se část lékařů bojí toho, že bez přesčasů přijde o peníze.

Čtěte také

„Pro spoustu lidí, kteří mají těch služeb hodně, zásah do rodinného rozpočtu by byl velký. Řešení je, že většina toho odměňování přijde do základního platu, což se neděje. Kdyby ten doktor nesloužil, tak ten plat je tristní,“ doplnila Černá.

Lékařům s touto situací došla trpělivost a zvažují i stávku. Zatím ale jen radí svým kolegům, aby už nekývli ani na jednu hodinu navíc. To by zatím nemělo ohrozit provoz nemocnice ani péči o pacienty.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio