Lesní kaplička na severu Plzeňska připomíná hraběnku, kterou o život připravila nešťastná náhoda

22. březen 2019
Česko – země neznámá

Opravdovou tragédii připomíná už přes sto let kamenná lesní kaplička nedaleko obce Nekmíře na severu Plzeňska. V roce 1884 tam při honu v dančí oboře přišla nešťastnou náhodou o život místní hraběnka. A je s podivem, že kaplička se dochovala do dnešních dnů v naprosto bezvadném stavu včetně všech sochařských detailů. Přečkala obě války i socialistickou éru, kdy se o sakrální stavby nikdo nestaral.

Novogotická stavbička stojí v lesíku zvaném Lipovka západně od silnice směrem do obce Nekmíř. Kaplička je úplně celá z pískovce. Včetně střechy. Jen dva sloupy v přední části jsou ze žuly. Ve štítě má latinský nápis a pod ním do detailu zachované erby majitelů panství.

Kapličku zde postavili v roce 1903. Dlouhých 19 let po tragické události, která se tu stala 13. září roku 1884. Hrabě ze Schönbornu, majitel i tehdejší dančí obory, pořádal pro přátele hon na daňky. Tehdy osmadvacetiletá hraběnka zřejmě chtěla společnost překvapit, jenomže jeden z lovců si ji spletl se zvěří a vystřelil. Přes veškerou dostupnou lékařskou péči hraběnka zemřela.  

Co se tehdy stalo, připomíná nápis na kapličce: „By pozdravila veselou honební společnost bratra a hraběte ze Schönbornů, s chotěm sem z Lešan dne 13. září 1884 přikvapivši, byla zde sotva přišedši hraběnka Teresie Kerssenbrocková, rozená hraběnka Lažanská, neopatrným výstřelem smrtelně zraněna. Zde ležela hrdinně trpíc dvě hodiny, zde přijala toužebně svého Spasitele - v blízké myslivně druhého dne skonala. Duše její v nebesích - tělo v Manětíně.“

Tragická událost z konce 19. století není ovšem jedinou hrůzou, kterou zdejší lesík pamatuje. V 50. letech sem zaváděl a vraždil svoje nic netušící oběti falešný převaděč emigrantů do západního Německa. V lese údajně pohřbil několik lidí. Tyto děsivé události se staly předlohou pro jeden z dílů propagandistického seriálu Třicet případů majora Zemana.

Dnes je lesní kaplička krásným poetickým místem, které rozhodně stojí za návštěvu. A pokud se k ní vydáte v létě, můžete v okolních lesích najít slušnou úrodu hub a borůvek.

autor: Pavel Halla
Spustit audio