Letní kino se po dvou letech vrací do centra Pardubic

14. červen 2017

Letní kino v Pardubicích je fenomén. Před dvanácti lety začalo promítat ještě v neopravených Tyršových sadech, pak se na dva roky přesunulo na prostranství vedle skateparku. Jak zjistila redaktorka Naďa Kubínková, teď se vrací opět do centra města, konkrétně na pozemek, který těsně sousedí s opraveným parkem. Místo už před časem nechala radnice 1. městského obvodu upravit.

„Je to v prostorách bývalých jatek. My jsme tam upravili dvě plochy. Jedna je zatravněná, kde je umělé zavlažování, je tam přivedený i elektrický proud. Tato část se postupně připravuje právě pro to, aby mohla sloužit i pro potřeby letního kina,“ říká starosta pardubického 1. městského obvodu Jaroslav Menšík (ANO).

A promotér Jan Motyčka vidí v novém prostoru vedle Tyršových sadů i další výhody: „Je to krásná louka v centru města, která je samozřejmě daleko dostupnější pro většinu obyvatel Pardubic než prostor u skateparku. Myslím si, že v Pardubicích není místo, které by se pro pořádání letního kina hodilo víc.“

Čtěte také

Pardubické letní kino promítá každý den o prázdninách. Kvůli pozdějšímu stmívání se v červenci začíná o půl desáté večer, v srpnu pak o půl hodiny dříve.

Podle starosty Jaroslava Menšíka nemusí mít lidé, kteří žijí v okolí parku, obavy z nadměrného hluku. „Vzhledem k tomu, že umístění plátna je teď obráceně, než bylo dříve a reprobedny budou orientovány směrem k Chrudimce a k Labi, předpokládáme, že v prostoru Sukovy třídy nebude slyšet vůbec nic. Možná budou trochu obtěžování hlukem obyvatelé Labské ulice. Pan Motyčka má ale novou technologii audiotechniky, takže by to mělo být orientované opravdu do toho prostoru, kde budou diváci, ten hluk by se neměl šířit mimo,“ dodal Menšík.

Letní kino v Pardubicích u skateparku

Kromě místa promítání se po 12 letech nepatrně změní i dramaturgie filmů. Jednotlivé dny v týdnu jsou totiž zasvěceny jednotlivým žánrům. Středy budou i nadále patřit dětem, čtvrtky filmům z produkce HBO a dokumentům, pátky se nesou ve znamení současné tuzemské tvorby, o sobotách uvidí diváci oscarové snímky a v neděli se promítají celosvětové úspěšné filmové hity. Menší změna nastává v pondělí. „V pondělí jsme zařadili filmy animované nebo filmy pro děti,“ vysvětluje Jan Motyčka.

Letní kino promítá zdarma po celé prázdniny, diváky může vyhnat z kina pouze déšť. „Musí pršet tak, aby se v letním kině nedalo vydržet. Ty předpovědi jsou občas zrádné. My se snažíme dopředu prověřovat a zjišťovat, jaké počasí má být,“ dal Motyčka.

Promítání v letním kině začíná v pátek 30. června filmem Anděl Páně 2.

Na satelitním snímku je ještě vidět plocha po zbořené hale ČSTV. Teď už je na místě travnatá plocha.

autor: KUB
Spustit audio