Letní osvěžení v šálku čaje. Horký i studený čaj jako rituál
Když teploty v létě stoupají, saháme po studených nápojích. Překvapivě ale může osvěžit i šálek horkého čaje. Jak na správnou přípravu, co všechno čaj nabízí a proč se z pití čaje může stát osobní rituál prozradila Nela Nevělíková.
Mnozí z nás sáhnou po čaji ze supermarketu, dá se v nich ale najít kvalita? „Není to vyloučeno samozřejmě. Problém je ten, že kvalitní čaj nikdy nelze vyprodukovat v tak obrovském masovém množství, jako je potřeba pro naplnění potřeb velkých řetězců,“ vysvětlila Nela.
Horký i studený – hlavně dobře připravený
V létě osvěží i horký čaj, pokud je dobře připraven. „Tělo nedostane takový velký teplotní šok, jako když si dáme něco ledově vychlazeného nebo s ledem. Je to přirozenější,“ popisuje Nela. Pokud ale preferujeme studenou variantu, nabízí se metoda macerace.
„Dokonce ho můžeme dát i přes noc do ledničky vymacerovat, kdy se lístky máčí ve studené vodě a vznikne nám velmi osvěžující, plný nálev.“ Pro teplou přípravu pak doporučuje klasický postup: „Vylouhuje se za tepla, slije se nálev, poté se vychladí, přidá se tam třeba citron, cukr, sirup, cokoliv a vlastně si tak vyrobíme takové domácí ice tea.“
Každý čaj chutná jinak. A každý nálev taky
Chuť a vůně čaje se liší podle mnoha faktorů, původu, způsobu zpracování i přípravy. Stejný čaj tak může chutnat pokaždé jinak. „V té teplé variantě se objeví víc třísloviny. Ve studené vodě bych řekla, že víc vystoupí ty vonné látky, esence,“ popsala Nela rozdíl ve způsobu přípravy. Čaj tak dokáže stále překvapit. „Vždycky můžeme být něčím překvapení. Na tom je právě to krásné.“
Rituál pro každého
Pití čaje může být víc než jen konzumace. „Rituál začíná už výběrem čaje, pokračuje správným nádobím a klidem, který si člověk dopřeje,“ říká Nela a dodává: „Každá kultura má svůj způsob. Od japonského čajového obřadu, po ryze evropský rituál, který mají třeba ve Frísku, kde připracují čaj s kandys cukrem a tučnou smetanou. Rituál může být i to, že se sejdeme ráno u snídaně a společně si vychutnáme šálek dobrého čaje.“
Pokud bychom si chtěli pořídit základní čajovou sadu, doporučuje: „Základ je nějaká konvička nebo slíváček, kterému se říká nebo třeba v Japonsku shiboridashi a nějaký šálek, do kterého se ten čaj potom scedí.“ Příprava čaje je tak víc než jen konzumace nápoje – je to návrat k sobě, zpomalení a vnímání přítomného okamžiku.
Jak probíhala příprava čaje přímo ve studiu? Proč je druhý nálev nejlepší? A jak čaj pít? Poslechněte si celý záznam rozhovoru s Nelou Nevělíkovou.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka