Letní pardubická tradice drží. Sportovní park letos opepří freestyle zóna

3. srpen 2020

Že letos není olympiáda? Že ještě nemáme vyhráno nad koronavirem? Organizátoři nehodili flintu do žita a navzdory okolnostem znovu promění park Na Špici ve Sportovní park Pardubice. Stane se tak od 8. do 16. srpna.

„Už v březnu jsme vytvořili několik variant, jak by akce mohla vypadat. Chtěli jsme ji udělat v jakékoliv podobě. Máme obrovskou radost z toho, že se kontinuita pravděpodobně nezastaví. Jsme připravení plnit případné regulace ze strany státu. Jde o zdraví lidí, dětí, rodin, které tam přijdou. Na druhou stranu nám nahrává fakt, že jsme v obrovském přírodním prostředí. Akce je devítidenní, rozložená na devět hodin denně,“ připomíná za organizátory Pavel Stara.

Bezpečnost na prvním místě

Sportovní park Pardubice vydal manuál společně s krajskou hygienickou stanicí po konzultaci s městem a krajem jako donátory celého projektu. „Nejsou to opatření, která bychom neznali z běžného života za poslední měsíce. Připravíme dezinfekční gely, případně roušky a podobně.“

Na soutoku Labe a Chrudimky se podle Stary představí asi padesát sportovních klubů z Pardubic a okolí. „I když jsme přihlášky často sbírali v době nouzového stavu, tak kluby parku věřily. Jsme na podobném čísle jako loni. Děti si vyzkouší všechny sporty. Navštívená stanoviště se evidují díky QR kódu z hrací karty. Dá se získat diplom nebo medaile. I menší sportovní kluby takto můžou pozvat děti na zářijové dny otevřených dní a pokračovat s nimi.“

Bez Japonska

Myšlenka pardubického parku vznikla na základě olympijského parku v roce 2016 během her v Riu. „Rozhodli jsme se pokračovat na přání veřejnosti i klubů taky v neolympijských letech. Přesto jsme chtěli oslavit tokijské hry a připomenout si původ vzniku sportovního parku. S Českým olympijským výborem jsme měli domluvenou zónu pro příjezd olympioniků z Tokia. Tuhle linii zatím posouváme na příští rok,“ říká Pavel Stara.

Letošní novinkou Sportovního parku Pardubice má být freestyle zóna. Tam dění vyvrcholí sobotním závodem o titul mistra republiky ve Freestyle BMX v minirampě. Znovu bude otevřený přednáškový stan a poslední den sportování přinese i charitativní běh.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související