Letní zemelbabu se sněhovou čepicí v remosce zvládne podle Evy Karoliny Borske z Třince každý

Porota Pochoutkového roku nás tentokrát vyslala do Třince, kde jsme se naučili péct zemelbabu se sněhovou čepicí, jak ji už více než čtyři generace dělají v rodině Evy Karoliny Borske. Ta ji přihlásila do soutěže i kvůli své sestře, která ji ráda peče.

Zemelbaba

Ingredience:

500 ml mléka

1 vejce

1 veka

1 sklenice (750 ml) strouhaných jablek

4 lžíce cukru

2 lžíce skořice

2 hrsti strouhaných ořechů

2 hrsti rozinek namočených v rumu

200 g másla + na vymazání formy

Na sněhovou čepici:

3 bílky

1 špetka soli

2 lžíce cukru

Postup:

Nejdříve rozšleháme 1 vejce v mléce, do kterého pak namáčíme nakrájenou veku. Tu klademe naplocho do máslem vymazané remoskové formy na dno.

Na vrstvu veky pak přijde polovina strouhaných jablek, ta pocukrujeme 2 lžícemi cukru a posypeme 1 lžící mleté skořice. Ochutíme 1 hrstí nahrubo strouhaných ořechů a namočených rozinek. Pak znovu poklademe plátky v mléce namočené veky a všechny vrstvy opakujeme.

Navrch přijde nakonec vrstva veky, kterou přelijeme rozpuštěným máslem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 20 minut dozlatova.

Mezitím si ušleháme tuhý sníh z 3 bílků, špetky soli a 2 lžic cukru. Sníh rozetřeme na upečenou vrstvu veky na zemelbabě a znovu necháme zapéct v troubě při stejné teplotě ještě asi 5 minut.

Sníh vytvoří jemnou, ale pevnou zlatavou krustu.

Eva Karolina Borska

Přihlásila se do soutěže kvůli své starší sestře Halině, která je mírně hendikepovaná, ale ráda a dobře peče. Přihláška do soutěže pro ni byla dárkem a překvapením. Což se povedlo, stejně jako naše společné pečení.

Bylo u toho veselo a všichni jsme si to užili. Ruce k dílu přiložila i maminka Lýdie. Od dam jsme byli pozváni i na oběd – pečenou krůtu se zelným salátem a bramborem. Jako dárek jsme dostali i ručně vyráběné houbičky do kuchyně.

Patrik Rozehnal a paní Eva Karolina Borska s rodinou