Léto tráví na hradech a zámcích. Na dovolené ale rozhodně nejsou

Většinou mají obrovský svazek klíčů a k tomu velkou zodpovědnost. Vyznají se v historii, ale musí být i velmi praktičtí. Jsou přece kasteláni.

Český rozhlas Pardubice se vydal za pěti kastelány našeho kraje. Ať už se starají o svěřené památky kratší či delší dobu, jedno mají společné. Svojí práci se věnují naplno. Protože stát se kastelánem, tak to vlastně chtěli odjakživa.

Můj hrad, můj dům

„O hrad se musíte starat jako o vlastní dítě,“ říká kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek. Kunětickou horu také za svoje dítě považuje. Právem. Na hrad, který byl dvacet let uzavřený pro veřejnost, přišel Miloš Jiroušek v roce 1993. Zarostlou památku bez elektřiny postupně otevřel lidem a dnes je to jeden z nejnavštěvovanějších památkových objektů v Pardubickém kraji.

Kastelán hradu Kunětická hora Miloš Jiroušek

„Na hrad jsem přišel v době, kdy byl prázdný. To je velký rozdíl oproti mým kolegům ze zámků, které mají svůj mobiliář. Mně to ale svým způsobem vyhovovalo, z nevýhody se dá totiž udělat výhoda v tom smyslu, že jsme interiérové expozice s památkáři mohli tvořit sami. U všeho jsem tak mohl být. A práce kastelána? To je i velká porce fyzické dřiny, ke které v poslední době přibyl neuvěřitelný kopec administrativy,“ dodává Miloš Jiroušek.

Jak se v zámku vlastně žilo?

O renesanční zámek v Litomyšli, který je světově chráněnou kulturní památkou v rámci UNESCO, se pět let stará kastelánka Zdeňka Kalová. V oblasti ochrany kulturního dědictví se pohybuje celý život. Jejím koníčkem je studium šlechtických rodů, samozřejmě pak Valdštejnů, kteří zanechali na litomyšlském zámku nejsilnější stopu.

Renesanční zámek v Litomyšli

„Zajímají mě hlavně věci, které se týkají toho všedního života na zámku, jako je stolování, gastronomie a móda. To je to, co se snažíme lidem přiblížit, že zámek fungoval kdysi jako obyčejný dům,“ dodává kastelánka litomyšlského zámku Zdeňka Kalová.

Příběhy slatiňanského zámku by vydaly na román

Kastelánem slatinského zámku je sedm let Jaroslav Bušta. „Kastelánem jsem chtěl být už od dětství, ale dědeček mě zrazoval, když říkával, že kasteláni mají holý zadek,“ směje se Bušta. „Zámek ve Slatiňanech byl kdysi velmi moderním sídlem knížecího rodu Auerspergů. Všechny ty příběhy jsou tu, díky autentickému vybavení zámku, téměř na dosah ruky."

Čtěte také

„Stále v archivech objevujeme další souvislosti, zajímavosti a snažíme se je zprostředkovat návštěvníkům, a to i formou netradičních prohlídek nebo výzdoby zámku,“ vysvětluje kastelán. „Slatiňany mají výjimečné kouzlo, a to nejen pro mě. Lidé tu mohou nahlédnout skutečně do reálných zákoutí, které se jinde na zámcích v drtivé většině nedochovaly. Třeba do knížecí koupelny nebo kuchyně s originálním vybavením.“

Rozkvetlé Nové Hrady

Petr a Magda Kučerovi před dvaceti lety opustili Prahu a nastěhovali se do opuštěného zámku, který si v Nových Hradech u Litomyšle koupili. Vlastníma rukama a za vlastní peníze ho během dvaceti let proměnili tak, že se ho někteří nebojí nazvat českým „Versailles.“ Unikátní rokokové památce Kučerovi vrátili život, areálem projdou tisíce návštěvníků ročně.

Majitel zámku Nové Hrady Petr Kučera na zámecké farmě jelení a dančí zvěře

Kučerovi kladou velký důraz na pěstěné zahrady, v podstatě každý rok zakládají novou. „To je naše filozofie. Chceme, aby se sem návštěvníci vraceli. Ze zkušenosti víme, že lidi opakovaně nepřitahují expozice, ale právě areál a zahrady. U nás mohou navštívit anglický park, italskou růžovou zahradu nebo uvidí barokní zeleninovou zahradu, “ říká Petr Kučera.V zámeckém areálu je také přírodní zelené divadlo, kde se každoročně konají programy v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. V barokní sýpce sídlí muzeum cyklistiky, návštěvníci si mohou prohlédnout také galerii anglických klobouků nebo si projít zelený labyrint.

Na Liticích nestraší

Jen pár kilometrů od Žamberku najdete hned několik středověkých hradů. Zákoutím vskutku romantickým je zřícenina Litice nad Orlicí. Stejně jako sousední Potštejn i tento hrad postavili páni z rodu Půticů. Královským hradem se stal v době panování Jiřího z Poděbrad, který si Litice velmi oblíbil. Sídlo, skryté v meandu Divoké Orlice, zásadně přestavěl a rozšířil jeho opevnění.

Kastelán hradu Litice nad Orlicí Dalibor Urban

Patnáct let se o hrad stará kastelán Dalibor Urban. „Náš hrad nemá příliš krvavých legend, takže žádná negativní energie tady není,“ směje se kastelán. „Nejraději mám hradní kapli, bylo to kdysi jistě velice intimní místo. Působivý je ale i prostorný rytířský sál, kde jsou dodnes patrné pozůstatky kamenných krbů. Pěkná je i vyhlídka z hradní věže, i když tu romantickou kulisu tak trochu kazí blízký funkční lom,“ dodává Dalibor Urban.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.