Letos v září včelaři září. Po sedmi letech je konečně dostatek medu

18. září 2017

Po sedmi hladových letech bude na Pardubicku konečně dostatek medu. Zkušený pardubický včelař Evžen Báchor nám s úsměvem řekl, že včelařům na Pardubicku se letos zadařilo. Na Moravě nebo v Orlických horách jsou na tom s medovou úrodou mnohem hůř.

Nejzdravější je med lipový. Zjistili to Slovinci, jejichž země je kolébkou včelařství. Na včelařské univerzitě v Lublani zkoumali různé druhy medu. Mezi nimi i velmi populární med z manuky z Nového Zélandu. „Vědci zjistili, že nejzdravější je med z lípy. Manuka obsadila až poslední příčky žebříčku. „Z toho plyne, že mnohdy je lepší hledat zdraví v české přírodě a nepodléhat módním vlnám,“ myslí si Báchor.

Největší dřinu mají včelaři už za sebou. V polovině září by včely měly být zaléčené a zásobené dostatkem cukru. Varoáza ale stále hrozí, takže je potřeba včely ještě několikrát přeléčit. A pak už bude čas na zpracování medu a včelích produktů.

Co dělají včely v září

Pokud je venkovní teplota kolem dvanácti stupňů, včely ještě vylétávají z úlu, donášejí vodu, a přinášejí ještě nějaký pyl atd. Potřebují dokrmit matku, která klade vajíčka do konce listopadu, pak má vegetační přestávku.

„Pro lidi je důležité maso s dostatkem bílkovin, pro včely je to pyl. Ten jim dává všechno, co potřebují,“ říká Evžen Báchor a dodává: „Dobrý včelař už musí mít na začátku září zakrmeno.“

Znamená to, že včely musí dostatečně zásobit cukrem, který pracovité letní včely přeměňují na med. Musí to mít hotovo do půlky srpna, kdy se začínají líhnout zimní dlouhověké včely. Dlouhověké včely se vylíhnou a už mají v sobě tukové tělísko, proto dokážou žít až do dubna.

Letním včelám zbývá ještě měsíc

Tento čas letní včely využijí na to, aby připravily podmínky pro své zimní kamarádky. Už brzy začnou zimní včely připravovat svoje zimoviště. Soustředí si pyl a med do středu a vytvoří kouli, která je proříznutá plásty. Uvnitř tohoto chomáče včely v zimě žijí. Je to neuvěřitelné, ale vibrací prsních svalů dokážou vytvořit teplo kolem dvaatřiceti stupňů Celsia.

autor: jsl
Spustit audio