Liberec začne kácet stoleté lípy na Masarykově třídě, vysází za ně nové

13. únor 2013

Liberecká radnice chce začít kácet stromy ve stoleté aleji na Masarykově třídě. Stromořadí lip v Zahradním městě je staré a stromy mohou padat a ohrožovat tak zdraví nebo dokonce životy kolemjdoucích. Památkáři s likvidací starých stromů souhlasí. Město ale musí vysázet alej novou.

„Na Masarykově třídě je celkem 129 stromů. Město provedlo dendrologický průzkum a zjistilo, že šest z nich je v havarijním stavu a ty je potřeba pokácet. Udělali jsme dva další posudky, které tento závěr potvrdily,“ říká David Novotný z liberecké radnice.

Lidé, kteří bydlí v blízkosti aleje, jsou většinou pro. „Já bych to uvítala. Protože tady když zafouká, tak padají větve a myslím si, že jde kolikrát i o život,“ říká jedna z obyvatelek.

S kácením souhlasí i památkáři. Stromy jsou nebezpečné, jejich likvidace je nutná, i když to bude lidi mrzet. Ale musejí se vysadit stromy nové, upozorňuje Vladimíra Králová z Národního památkového ústavu.

„Z hlediska památkové péče by bylo nejlepší, kdyby se zasadila alej úplně celá nová. Stávající stromy jsou poničené, může za to oprava tramvajové trati v 90. letech, kdy došlo k narušení kořenů a ten strom je pak nestabilní.“

Také ředitel severočeského muzea a památkář Jiří Křížek říká, že kácení starých dřevin je nutnost. Ale bez náhrady to být nesmí.

„K zeleni se musí přistupovat individuálně. Kácet jen opravdu staré a nemocné stromy. Někteří vlastníci si pomáhají tím, že kácejí plošně, tak by to být nemělo. Ale pokud už jsou stromy staré, tak ohrožují lidi a je skutečně potřeba alej omladit a vysázet stromy nové.“

Liberecká radnice chystá debaty, kde chce lidem vysvětlit, proč se musí kácet a kdy a jak to bude probíhat. Sezení bude v Lidových sadech a vyjádřit své názory na něm budou moci všichni obyvatelé města.

autor: sas
Spustit audio