Lidé v Jáchymově rozhodli, stezku v oblacích nechtějí. Radnice se bude řídit výsledkem referenda

11. říjen 2021 10:45

Obyvatelé Jáchymova na Karlovarsku hlasovali v průběhu voleb do Poslanecké sněmovny i v místním referendu. Mohli se vyjádřit k tomu, jestli souhlasí s prodejem městských pozemků pod vrcholem Klínovec pro výstavbu stezky v oblacích.

Turistickou atrakci tam plánoval postavit soukromý investor a město s ním bylo dohodnuté na prodeji pozemků za šest milionů korun a pronájmu přístupové cesty za milion korun ročně. Možnost vyjádřit se k prodeji pozemků pod Klínovcem pro plánovanou výstavbu turistické atrakce Skywalk využila v Jáchymově víc než polovina oprávněných voličů.

Z 984 platných hlasů bylo 601 hlasů proti prodeji. Referendum je tak nejen platné, ale pro zastupitele města i závazné. Podle nezávislého starosty Jáchymova Bronislava Grulicha se tak pozemky prodávat nebudou a soukromý investor zřejmě bude muset pro projekt najít jinou lokalitu.

„Předpokládal jsem, že referendum dopadne opačně. Předpokládali jsme tím zvýšení turistů v celém regionu. Byl jsem přesvědčen o tom, že to přinese další prostředky. Pro mě je to signál, že lidé nechtějí, abychom pozemky prodávali, takže se prodávat nebudou,“ řekl Grulich.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio

Související